Apple хоче вдвічі скоротити кількість працівників на лініях збірки iPhone, щоб автоматизувати цей процес

  • 26 июня, 14:00
  • 3688
  • 0

Apple планує звільнити половину працівників на деяких лініях збірки iPhone, бо цей процес хочуть автоматизувати. Але через вихід нової шістнадцятої моделі плани перенесли щонайменше на рік. Про це пише The Information із посиланням на свої джерела.

  1. Таке рішення ухвалили після інциденту, що стався у 2022 на заводі Foxconn — найбільшому у світі заводі-партнері з виробництва iPhone. Поліцейські побили працівників, які протестували проти суворих карантинних обмежень Covid-19 та оплати праці. 
  2. Перебої в роботі спричинили дефіцит iPhone, що призвело до падіння продажів. Тоді старший віцепрезидент Apple Сабіх Хан наказав менеджерам вдвічі скоротити кількість працівників на лініях збірки iPhone протягом наступних кількох років.
  3. Apple почала впроваджувати проєкти з автоматизації на своїх складальних лініях, які раніше були законсервовані через високі авансові витрати. Ці зусилля призвели до значної автоматизації фінальної збірки торішнього iPhone 15.
  4. Схоже, що компанія вже почала скорочення в Китаї. Адже в щорічному звіті кількість працівників, яких контролює компанія на заводах-партнерах, скоротилася до понад 1,4 мільйона у 2023 році з пікового показника в понад 1,6 мільйона у 2022 році. 
  5. Apple придбала два стартапи, щоб замінити людей, які перевіряють продукцію на складальних лініях: DarwinAI та Drishti.
  6. Канадський стартап DarwinAI використовує комп’ютерний зір для перевірки компонентів на наявність дефектів. А американський Drishti допомагає аналізувати відеозаписи з конвеєрів для виявлення вузьких місць і виробничих проблем.

Що цьому передувало

У 2016 році Apple провела дослідження часу, необхідного для складання iPhone. Виявилося, що ручна робота становить лише чверть процесу. Решта часу припадала на транспортування компонентів і матеріалів у межах заводу або просто на очікування готовності інших.

Ще тоді керівники побачили потенціал для автоматизації роботи. Спершу причини були в зростанні вартості робочої сили в Китаї та труднощі з наймом, але були й інші проблеми. 

З кожним роком iPhone осучаснюється і зібрати його стає складніше. Через плинність кадрів на заводах менше спеціалістів, тож доводиться розбивати збірку iPhone на простіші завдання, а значить збільшувати кількість працівників.

Перші спроби автоматизації були в продуктах, які продавалися менше — MacBook, iPad та Apple Watch.

Як автоматизують роботу

  1. Лідером зусиль Apple з автоматизації iPhone є Пітер Томпсон, віцепрезидент Apple, який працює в компанії вже 16 років.
  2. Протягом останнього року команда Томпсона автоматизувала окремі етапи складання iPhone на заводах Foxconn, Luxshare Precision і Pegatron. 
  3. Машини встановлюють металеві кронштейни та гнучкі друковані плати на компоненти без допомоги людини. Це дозволило скоротити тисячі робочих місць у Китаї. У деяких процесах вони скоротили кількість персоналу на 30%.
  4. Проте машини поки не змогли встановлювати кнопки, приймачі, динаміки та головну логічну плату iPhone в його корпус.
  5. Також Apple зіткнулася з деякими проблемами. Вони тиснули на своїх партнерів, щоб вони купували обладнання для автоматизації. А ті відмовлялися, бо воно спеціалізоване тільки під iPhone, що не дозволяє співпрацювати з іншими клієнтами. До того ж Apple може сильно змінити дизайн свого смартфона.
  6. На пізньому етапі розробки iPhone 16 Apple скасувала плани автоматизації цих процесів через високий рівень браку. Це значить, що компанії доведеться відкласти свої плани щонайменше ще на рік.

0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий