Apple видалила з російського App Store VPN-застосунки на вимогу влади

  • 10 июля, 09:00
  • 3726
  • 0

Компанія Apple видалила зі свого маркетплейсу App Store у росії VPN-застосунки на вимогу федеральної служби «Роскомнадзор», пише TechCrunch. VPN допомагає росіянам заходити на заборонені службою сайти.

  1. Інтернет в рф контролює «Роскомнадзор» — на вимогу цієї служби Apple видалила 25 VPN-застосунків, пишуть росЗМІ.
  2. Два VPN-сервіси Le VPN і Red Shield VPN показали TechCrunch лист від Apple, у якому йшлося про рішення видалити застосунки. Застосунки спочатку видалили, а вже потім повідомили власників.

  1. Apple пояснює це тим, що вони містять «незаконний у росії контент і не відповідає Керівництву з перевірки додатків».
  2. І хоча конкретна причина не вказана, зазначено, що вимога «Роскомнадзору» про видалення була санкціонована конкретною статтею федерального закону росії. 

Чому це цікаво

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну у 2022 році Apple припинила експорт обладнання та зупинила деякі сервіси в рф, але це не поширилося на App Store.

«Роскомнадзор» — це машина цензури, яка має повноваження видавати та відкликати ліцензії ЗМІ та блокувати сайти. Служба блокує невигідний для режиму контент, сайти, застосунки тощо, але росіяни мали до них доступ завдяки VPN.

«Ми знаємо, як обійти ці обмеження, і постійно вдосконалюємо наші сервіси. Попри багаторічні спроби заблокувати наші сервіси, вони залишаються доступними для користувачів, — сказав виданню СЕО Red Shield VPN Владіслав Здольніков. — Виходить, Apple виконала цю роботу за російську владу і з кращою якістю».

Напередодні російський уряд заборонив рекламувати такі сервіси, а тепер змусив розробника iPhone видалити їх з маркетплейсу. У Apple не відповіли на запит журналістів про коментарі.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий