«Безліч компаній у нокдауні». Що відомо про глобальний ІТ-збій, який вплинув і на Україну

  • 20 июля, 07:12
  • 3721
  • 0

Вранці 19 липня в системах багатьох українських і закордонних компаній стався збій. В Україні проблеми в роботі операторів звʼязку та банків, а у світі – платіжних систем і навіть аеропортів. Розповідаємо, що відомо та в чому причина.

Збій у роботі українських компаній

Sense Bank повідомив про проблеми в роботі застосунку Sense SuperApp. Не працює низка функцій, зокрема перекази, оплата послуг і відкриття депозитів. Клієнтів просять у разі потреби звертатися до банку в соцмережах або в чатах підтримки.

Збій стався і в роботі мобільного оператора Vodafone. Проблеми зі звʼязком спостерігалися по всій Україні. Компанія вже почала відновлювати роботу.

Про збої в роботі повідомляють також клієнти monobank: неможливо створити «Банку» та проводити інші операції. Співзасновник необанку Олег Гороховський прокоментував глобальний збій.

«У всьому світі глобальний IT-збій, пов’язаний із взаємодією антивірусу Crowdstrike та Windows. Безліч компаній у нокдауні», – написав бізнесмен у Telegram.

Додамо, що про проблеми повідомляла і «Нова пошта». Співзасновник групи NOVA Володимир Поперешнюк пояснив, що причина в оновленні антивірусної системи Crowdstrike.

«Резервна система не спрацювала так, як це передбачалося. Завдяки цьому випадку ми вирішили змінити протокол оновлення інформаційних систем та покращити резервну систему. Хочу попросити вибачення перед нашими клієнтами за незручності, які вони відчули», – написав бізнесмен.

Компанія вже відновила роботу, інформаційна система не працювала протягом двох годин.

Глобальний збій в ІТ-системах: причини та наслідки у світі

Bloomberg пише, що масштабний збій у компаніях трапився після того, як Microsoft повідомила про проблеми в роботі онлайн-сервісів, зокрема Azure і 365. Також деякі ЗМІ повідомляють, що причина в антивірусі CrowdStrike на Windows. Корпорація Microsoft уже вивчає ситуацію.

Творець сайту HaveIBeenPwned Трой Хант повідомив про масову появу «синього екрана смерті» на компʼютерах Windows.

«Щось дуже дивне відбувається просто зараз: за останні кілька хвилин мені зателефонували кілька абсолютно різних ЗМІ, і всі вони повідомили, що на комп’ютерах з Windows раптово з’явився “синій екран смерті” (BSoD)» – написав він.

Збій зафіксував і сервіс Down Detector. Зокрема в Visa, Ryanair і Amazon. Крім цього, повідомляється про проблеми зі звʼязком в аеропортах. Так, у США рейси припинили Delta, United і American Airlines, Frontier Airlines, Allegiant і SunCountry. Призупинила польоти також Turkish Airlines.

Проблеми також в аеропортах Австралії, Іспанії, Ірландії і деяких інших країнах.

Збій вплинув і на роботу McDonald’s у Японії. Там мережа призупинила роботу третини своїх ресторанів.

Лондонська фондова біржа також не працює через інцидент.

Що робити, якщо не працює компʼютер на Windows

Фахівці Держспецзв’язку рекомендують скористатись інструкціями CrowdStrike для швидкого розв’язання проблеми:

  1. Завантажте Windows у безпечному режимі або середовищі відновлення Windows.
  2. Перейдіть до каталогу C:\Windows\System32\drivers\CrowdStrike
  3. Знайдіть файл з назвою «C-00000291*.sys», і видаліть його.
  4. Перезавантажте комп’ютер або сервер

Що каже CrowdStrike

Доповнено. Компанія CrowdStrike повідомила, що зʼясувала причини збою та вже працює над виправленням.

Там також запевнили, що річ не в кібератаці чи проблемах з безпекою.

Нагадаємо, раніше стався масштабний збій у роботі ukr.net. Тоді користувачі втратили доступ до пошт і стрічки агрегатора новин.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий