Чому не додумалися раніше? Вчені запропонували простий метод заряджання батарей, який подвоїть термін їхньої служби

  • 17 апреля, 14:01
  • 1670
  • 0

Дослідники розробили новий метод заряджання літій-іонних акумуляторів, який може значно продовжити їхній термін служби в середньому до восьми років.

Цей метод, який використовує зарядку «імпульсним струмом» замість звичного «постійного струму», відкриває перспективи для подвоєння терміну служби батарей, які використовуються у смартфонах та ноутбуках.

Опублікований 14 березня в журналі Advanced Material Sciences, цей метод заряджання може зробити справжню революцію у виробництві літій-іонних акумуляторів. Зазвичай такі акумулятори використовуються у широкому спектрі пристроїв, від смартфонів до електромобілів, але їх ємність поступово знижується з часом та кількістю циклів заряджання.

На прикладі акумуляторів ноутбуків Lenovo, які, за словами виробника, можуть прослужити до п'яти років або пройти від 300 до 500 циклів зарядки, дослідники продемонстрували, що з використанням методу заряджання імпульсним струмом можна значно збільшити їх термін служби.

Імпульсний струм збільшує кількість циклів заряджання до більш ніж 1000, порівняно із звичайними 500 циклами для заряджання постійним струмом. Цей метод дозволяє акумуляторам зберігати більше заряду за рахунок періодичних пауз між подачею імпульсів струму, що дозволяє матеріалам електродів відпочивати та зменшує утворення тріщин.

Ці результати відкривають нові можливості для оптимізації заряджання літій-іонних акумуляторів та розвитку майбутніх технологій у цій галузі. Вчені стверджують, що використання зарядки «імпульсним струмом» не лише продовжує термін служби акумуляторів, а й сприяє їхньому загальному здоров'ю.

Цей метод заряджання також відповідає попереднім дослідженням, що підтверджують його ефективність. Нещодавно професор Йозефін Страндберг із Королівського технологічного інституту KTH у Швеції виявив, що протокол зарядки на основі імпульсного струму може значно покращити стан літій-іонних акумуляторів.

Ці останні відкриття можуть стати важливим кроком у розвитку електронних пристроїв, забезпечуючи їм триваліший термін служби та підвищуючи їхню енергоефективність.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий