Chrome-розширення RWGFY для ідентифікації російських сайтів отримало нові функції – які вони

  • 9 апреля, 08:58
  • 2859
  • 0

Українська IT-компанія Softum оновила розширення RWGFY (Russian Websites Go F Yourself) для браузера Chrome. Тепер там з’явилося більше функцій, щоб відстежувати російський слід в інтернеті та дати свою оцінку. СЕО компанії Softum Іван Воляник розповів про це більше.

Розширення RWGFY з’явилося у 2022 році після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Ініціаторами проєкту стали Іван Воляник та його друг діджитал-маркетолог Антон Ляховський. Тоді RWGFY міг лише маркувати російські сайти, але вже тоді розробники розповіли про плани розширити функціонал. Ось, що він може зараз.

  1. Одразу у пошуку Google можна побачити, чи не має сайт російського походження. Його перевірка відбувається за такими параметрами: телефон реєстрації домену, зона реєстрації, е-mail реєстрації та сам домен. Як пишуть розробники, це ніяк не впливає на швидкість завантаження сторінки.

  1. З’явився рейтинг довіри до сайту. Люди можуть відповісти, чи довіряють вони сайту. Рейтинг можна побачити як у результатах пошуку, так і на самій вебсторінці. Іконка плагіна змінюється залежно від поточного рівня довіри. 

  1. Рейтинг довіри до профілів у соцмережах, наприклад Facebook, Х або Instagram. Щоб оцінити, треба перейти на сторінку людини. Натиснути на іконку плагіни та висловити свою недовіру чи довіру. Щоб рейтинг став відомим іншим користувачам, необхідні мінімум 10 голосів.

  1. Можна замінити слова на сайті та у пошуку. Функцію змінювати «На» на «В», коли йдеться про Україну, ввімкнено за замовчуванням. Але розширення пропонує проекспериментувати, наприклад, із заміною прізвища президента рф.

Зараз розширенням користуються близько 3 тисяч людей на добу, розповів в коментарі СЕО Softum Іван Воляник. За його словами, поки що проєкт не має жодної монетизації. До плагіна додали посилання на фонд «Повернись живим» і заохочують донатити туди.

Загалом оновлення зробили 26 березня і ще деякий час тестували, перш ніж повідомити інших. Наразі працюють зі зворотним звʼязком від користувачів та hotfixes (якщо щось побачать).

Далі планують працювати над покращенням наявного функціонала через «ботів та інші моменти», сказав Іван Воляник. Намагатимуться зробити можливим аналізувати YouTube-канали та давати їм рейтинг. Також планують інтегрувати штучний інтелект та вийти на міжнародний ринок, де можна буде запустити монетизацію.

«Я вже казав про важливість протидії ворожій пропаганді. Нещодавно я показав своїй мамі, як на її комп’ютері встановити розширення. І вона тепер у захваті. Тож це може бути корисним не тільки молодим просуненим українцям, – розповів Іван Воляник. – Коли ми запустили першу версію, то побачили, що люди почали створювати подібні проєкти. І я тільки за! Вважаю, у нас є дуже розумні й класні люди, то ж всіх заохочую креативити та створювати».


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий