До $500 тис. економії щорічно. Як «Дарниця» зменшує витрати завдяки ШІ від Infopulse

  • 15 августа, 13:48
  • 3734
  • 0

Українська фармацевтична компанія "Дарниця" придбала у вітчизняної сервісної IT-компанії Infopulse два чат-боти, що працюють на основі штучного інтелекту. Щорічний очікуваний економічний ефект від такого апгрейду оцінюють в $500 тис. Як саме штучний інтелект використовуватимуть у фармацевтиці та завдяки чому збираються оптимізувати витрати?

Логотип «Дарниці», робот, колаж

Про це журналістам видання Forbes розповів Володимир Красотін, директор із цифрової трансформації компанії «Дарниця». Аналізувати великі масиви інформації та прогнозувати за допомогою ШІ тут почали у 2023 році. Розробку двох чат-ботів, вартість кожного з яких оцінюють у $10-15 тис., доручили сервісній компанії Infopulse.

Якими чат-ботами користується «Дарниця» та що вони вміють

Нині фармгігант послуговується двома чат-ботами.

  1. Data Analytics – це інструмент для Salesforce-команди, ним користується приблизно 200 працівників команди продажів. За словами Красотіна, за його допомогою фахівці отримують інформацію про продажі, актуальні тренди на ринку, конкурентів із прив’язкою до певної географії. Також чат-бот може спрогнозувати попит на медикаменти. Очільник піднапряму з бізнес-автоматизації Infopulse Олег Наливайко у відповідь на запит журналістів повідомив, що Data Analytics допомагає у швидкому ухваленні рішень та здатний загалом покращити економічну ефективність роботи команди.
  2. DocuMentor призначений для обробки внутрішніх документів компанії. Він відповідає на запитання працівників щодо робочих процесів, формує інструкції тощо. Наразі ним користуються приблизно 50 працівників компанії, та функціонал цього інструменту доволі широкий, тобто в перспективі він стане в пригоді всім співробітникам «Дарниці».

Наскільки ефективне використання штучного інтелекту у фармацевтиці

Красотін розповів, що нині використання чат-бота Data Analytics заощаджує кожному працівнику команди продажів до 5 годин на місяць. Якщо говорити мовою грошей, от економія нині становить приблизно $180 тис. на рік (або близько $15 тис. на місяць).

Завдяки ШІ рішення ухвалюються швидше, а ймовірність помилок стала меншою. У компанії повідомляють, що саме його запровадження сприяло зростанню обсягу продажів. Частка ринку фармгіганта загалом збільшилась приблизно на 2-3%. За розрахунками, така автоматизація дозолить щорічно заощаджувати до $500 тис.

Чат-боти Infopulse – не єдині ШІ-інструменти, якими користуються в «Дарниці». Тут також застосовують штучний інтелект у лабораторіях для швидкого пошуку інгредієнтів та сполучень для створення медикаментів, які відтворюють інші лікарські засоби. У компанії зазначили, що отриману інформацію не використовують для створення нових молекул, проте вона корисна для розрахунку точних пропорцій тих чи тих речовин у препаратах.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий