Dell повертає працівників в офіси після 10 років віддаленої роботи. В чому причини

  • 21 марта, 11:25
  • 3750
  • 0

Технологічна компанія Dell, що перейшла на гібридну робочу культуру більш як десять років тому, тобто задовго до спалаху пандемії COVID-2019, вирішила повернути працівників в офіси. Віддалений формат роботи досі можливий, але в обмін на кар’єрне зростання. Відповідно до оновленої політики повернення в офіс віддалені працівники не матимуть права на підвищення.

Офіс Dell, люди в офісі

За словами одного зі старших співробітників компанії Dell, віддалена робота тривалий час була одним із корпоративних стандартів компанії, пише Business Insider. Тут дбали насамперед про якість виконання завдань, а не про місцеперебування співробітників. Від 10 % до 15% працівників кожної з команд практично ніколи не з’являлися в офісі.

Така гнучкість дозволяла  людям продовжувати працювати в компанії навіть попри серйозні зміни в особистому житті, як-от переїзд до іншого міста або і штату. Це також допомогло Dell стати однією з лідерок у переліку компаній, що створювали сприятливі умови для працевлаштування людей з інвалідністю.

Але в лютому компанія оновила корпоративні політики та зобов’язала співробітників повернутися в офіс, якщо вони хочуть і надалі користуватися її кар’єрними можливостями. Простими словами, ті, хто продовжить працювати вдома, ніколи не отримуватимуть підвищення та не зможуть змінювати ролі всередині компанії.

Dell у відповідь на запит журналістів повідомила, що «особисті зв’язки в поєднанні з гнучким підходом мають вирішальне значення для стимулювання інновацій та диференціації цінностей».

Цей підхід відрізняється від попередньої підтримки віддалених працівників засновником і генеральним директором Майклом Деллом. Ще у 2021 році він запевнив спільноту в тому, що культура гібридної роботи залишатиметься незмінною. Делл також критикував лідерів, зокрема керівників технологічних гігантів, за те, що вони вимагали від співробітників повертатися в офіси.

Перші зміни відбулися на початку 2023 року. Тоді компанія наказала всім співробітникам, які живуть у радіусі години їзди від офісу, приходити принаймні три дні на тиждень. Тепер людей почали «шантажувати» підвищенням.

Чому Dell змінила політику

Організаційний психолог і співзасновник Національного форуму здоров’я та добробуту на роботі, професор Кері Купер вважає, що це може бути реакцією на нестабільність світової економіки. Причиною для зміни політики він називає впевненість у тому, що якщо люди фізично працюватимуть разом, то зможуть виконувати свої обов’язки краще. Також він припускає, що на дел міг подіяти Dell так званий «менталітет зграї». Простими словами, в компанії намагаються наслідувати те, що роблять інші, а не продовжувати те, що спрацювало для них.

Співробітники компанії очікувано не в захваті від цього оновлення. За словами інсайдерів, Dell створила перелік «схвалених» офісів. Тобто частина працівників повинна витрачати більше часу для того, щоби дістатися до «правильної» локації, замість того, аби вибрати найближчу. Також у кожній команді є принаймні один (а зазвичай кілька) працівників з інших штатів. Їх ставлять перед вибором: переїхати або працювати віддалено й назавжди втратити право просунутися кар’єрними сходами.

Частина працівників вважає, що в такий спосіб у Dell вдаються до так званого «тихого звільнення» – створюють умови для того, щоби певні працівники самі йшли з компанії. За словами одного з менеджерів, у компанії є потреба в скороченні чисельності персоналу. Але якщо люди йтимуть ніби за власним рішенням, то їм не потрібно виплачувати компенсацію.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий