Embracer йде з росії – але продає українські Fractured Byte і, вірогідно, 4A Games росіянам

  • 15 марта, 18:31
  • 3753
  • 0

Шведський холдинг відеоігор Embracer Group повідомив сьогодні, що виходить із ринку росії та продає свою «дочку» Saber Interactive за $247 млн. Український розробник ігор Fractured Byte перейде покупцеві із російським корінням. Скоріш за все це саме очікує й українську 4A Games, творців гри Metro.

Розбираємо детальніше: чому та кому Embracer Group продав Saber

Embracer Group написали, що угоду про продаж Saber Interactive уклали сьогодні, 14 березня. І завдяки цьому шведський холдинг припинить свою діяльність у росії, як було вирішено напередодні на раді директорів. Покупцем стала компанія Beacon Interactive, яку контролює співзасновник Saber Interactive – Метью Карч. Тобто можна сказати, що Saber викупили самі себе.

Угода має покращити грошові потоки, зменшити капітальні інвестиції, чистий борг та майбутні зобов’язання, пишуть Embracer. Продані активи включають 38 поточних проєктів з розробки ігор, вартістю близько 2,3 мільярда шведських крон – це приблизно $224 548 000. А також деякі запатентовані технології рушіїв та ігрові інструменти.

Студії Nimble Giant, DIGIC, Mad Head Games, New World Interactive, 3D Realms, Slipgate та українська Fractured Byte (Brothers: a tale of two sons) також перейдуть компанії з російським корінням.

Собі Embracer залишили 14 ігор. А також українську 4A Games (Metro), яку придбали у 2020 році. Але, як йдеться в опублікованій заяві, Beacon Interactive отримав опціон придбати її та угорську Zen Studios за фіксованою ціною упродовж «певного періоду часу». Але сторони домовилися не розкривати суму та період часу на покупку.

Українські геймдеви все ж таки опиняться в компанії з російським корінням

Fractured Byte точно перейде Beacon Interactive. Така ж доля скоріш за все чекатиме й 4A Games: журналіст з Bloomberg Джейсон Шраєр написав в Х, що оголошення Embracer про угоду «трохи вводить в оману». Адже Saber фактично купує 4A Games і Zen Studios за допомогою опціонів, що (разом із зобов’язаннями) робить ціну покупки близько $500 млн. Він додав до треду скріншот листа директора Метью Карча до співробітників, де підтверджується рішення забрати ці компанії.

Компанія Saber Interactive – американська компанія зі штаб-квартирою у Флориді, США. Її заснували Андрєй Йонес, Метью Карч та Антон Крупкін у Санкт-Петербурзі в 2001 році. З 2016 року вони відкрили перші студії за межами росії — в Іспанії, Швеції та Білорусі. У лютому 2020 року компанію придбала Embracer Group в рамках угоди вартістю $525 млн. А у серпні 2020 року Saber Interactive за $35 млн придбала українську 4A Games.

Ні Fractured Byte, ні 4A Games поки не відреагували на це офіційно.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все