Гнучкий графік та віддалена робота. Які зміни до трудового кодексу пропонують внести в Україні

  • 2 июля, 07:36
  • 4982
  • 0

В Україні пропонують новий режим роботи. Українці зможуть самостійно організовувати робочий час, а також працювати віддалено. З такою ініціативою виступило Міністерство соціальної політики.

Крім того, пропонується законодавчо закріпити можливість встановлювати на підприємствах гнучкий графік і наймати дистанційних працівників. Механізм найму таких людей прописаний в проекті закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України.

Про це бізнес-каналу UBR.ua розповів генеральний директор директорату норм і стандартів гідної праці Мінсоцполітики Юрій Кузовой. Він сказав, що зараз є потреба ринку праці організовувати трудові відносини у гнучкий спосіб. Саме тому Мінсоцполітики реагує і створює таку можливість. Кузовой додав, що нові норми допоможуть уникнути зайвих питань від інспекторів Держпраці.

«З середини дня людина, наприклад, хоче бути вдома. Ви домовляєтеся, але приходить інспектор праці і каже: чекайте, законом передбачено, що перерва не має бути більше двох годин. Ми вважаємо, що це неправильна ситуація, і у роботодавця у цьому плані мають бути повністю розв’язані руки. Саме для того ми кажемо: шановні, якщо ви домовляєтеся, і це для вас зручно, жоден інспектор не має повноважень вас переконувати, що ви маєте діяти в інший спосіб. Єдина різниця в тому, що у трудовому договорі має бути чітко визначена домовленість про режим роботи. Інакше доволі складно навіть самим сторонам чесно і добросовісно виконувати зобов’язання цього трудового договору», — зазначив Кузовой.

Що пропонує новий законопроект

Відповідний законопроект оприлюднили на сайті Мінсоцполітики. Серед іншого пропонується самостійна організація робочого часу та урегулювання поняття гнучкого графіку. На обговорення документу відведено місяць.

Працівникам хочуть дозволити не дотримуватися внутрішнього трудового розпорядку за умови дотримання денної, тижневої або місячної норми відпрацьованого часу. Про це йдеться у відповідному документі, який пропонують ухвалити чиновники Мінсоцполітики.

Гнучкий графік встановлюватимуть за домовленістю працівника і роботодавця. Він складатиметься з фіксованого часу, протягом якого працівник зобов’язаний бути на робочому місці, та змінного часу, який працівник визначає самостійно. Також буде час для відпочинку та обід.

Працівники зможуть виконувати роботу поза офісом. Для цього треба буде підписати трудовий договір між працівником і роботодавцем. Наказу директора буде недостатньо. Щоб роботодавці і працівники не зловживали гнучким графіком, буде чітко прописано, що робочий час становитиме 40 годин на тиждень. Укласти трудовий договір із гнучким графіком передусім зможуть батьки, які мають дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю, також працівники похилого віку.

Вигідно работодавцю

Розробку таких законопроектів юрист громадської організації Соціальний рух Віталій Дудін оцінює позитивно. У розмові з Радіо НВ він зазначив, що таким чином і працівники можуть скористатися зручними правилами, а роботодавці уникають ризику необгрунтованих претензій від податкових інспекції та інспекторів Держпраці.

Проте Дудін додав, що документ у більшій мірі вигідний саме для роботодавців. Пропозиція Мінсоцполітики не враховує європейських тенденції. Зокрема, норми щодо дистанційної праці не передбачають умов стосовно забезпечення працівника обладнанням.

Також не прописані питання охорони праці. І відсутні норми щодо подолання ізоляції працівників один від одного.

«У низці країн Євросоюзу, зокрема в Болгарії, роботодавець повинен створити якийсь віртуальний майданчик для спілкування працівників між собою і сприяти зустрічам між ними для того, щоб штатні та позаштатні працівники могли організувати профспілку. Той порядок надомної, дистанційної роботи, який прописаний у законопроекті, він більше на користь роботодавця, тому що дозволить зекономити на обладнанні, на приміщенні, і водночас не покладає на роботодавця якихось зобов’язань», — наголосив Дудін.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все