Кіберполіція назвала найбільш поширені види шахрайства, які виникають під час війни

  • 18 июля, 12:46
  • 3720
  • 0

Злочинні схеми стали ще більш безжалісними під час вторгнення, спрямованого на внутрішньопереміщених осіб, однієї з найвразливіших груп населення. Про це розповів Евгеній Дороганов, начальник відділу протидії кіберзлочинам у Кіберполіції, у програмі 5 каналу.

З початку масштабного вторгнення, шахрайство зазнало змін і пристосувалося до сучасних умов. За словами Євгенія Дороганова, шахраї спрямовують свої зусилля на вразливі категорії осіб, зокрема на переселенців. Особливу увагу заслуговує шахрайство, яке маскується під фіктивні перевезення та евакуації громадян з зони конфлікту.

Також поліцейські помічають сезонний підвищений рівень шахрайства. Наприклад, фіктивні оренди житла залишаються актуальними, особливо для туристів, які відпочивають в Одесі, прибережних районах та Карпатах, протягом літнього сезону.

Однак, кіберполіція вказує, що фіктивні інтернет-магазини не залежать від сезону, оскільки шахраї здійснюють доставку "повітряних" товарів протягом усього року. 

Слухати рекомендації платформ з продажу товарів та уникати комунікації з продавцями за межами цих платформ, закликає Євгеній Дороганов. 

"Багато з майданчиків дуже часто наголошують про те, що якщо продавець або людина, яка здає житло в оренду або інша особа. яка розміщує оголошення пропонує Вам перейти для спілкування в месенджер або надсилає будь-які посилання за яким просить Вас перейти, то скоріш за все це шахрай" - вказує Євгеній Дороганов. 

Крім того, кіберполіція рекомендує звертати увагу на зміст коментарів, які розміщуються на сторінках. Зазвичай ці коментарі є однотипними та малозмістовними.

"Важливо зрозуміти, що підписники та коментарі можуть бути згенеровані за допомогою ботів або спеціального програмного забезпечення", — підкреслив Дороганов.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все