Kitsoft розробили прототип web3-реєстру нерухомості й землі

  • 19 января, 12:00
  • 3728
  • 0

Компанія Kitsoft, яка є технічним партнером Громадської спілки «Віртуальні Активи України», розробила прототип реєстру нерухомості та землі нового покоління на основі технологій web3.

Передісторія

У 2017 році в Україні вперше продали квартиру за криптовалюту, проте юридично угода все одно відбулася у паперовому форматі Запис про зміну власника був внесений у звичайний реєстр за допомогою юристів та чиновників. Розробка web3-реєстру нерухомості на блокчейні є необхідною передумовою для створення законодавчої бази, яка дозволить повністю автоматизувати укладання угоди онлайн та надійніше захистити права власності.

Розробка прототипу

Прототип блокчейн-реєстру власності (далі – БРВ) демонструє можливості нових технологій, які ще не реалізовані у світі в системі державних реєстрів – токенізація власності на блокчейні. Для цього автори проєкту запропонували новий клас активів – титул токени, які, на відміну від інших видів цифрових токенів, є безпосередніми записами про право власності на землю та об’єкти нерухомості.

Прототип демонструє, як власники зможуть перевести свої активи з реєстру нерухомості і земельного кадастру до БРВ і там ними управляти. Користувачі БРВ також здійснюватимуть угоди онлайн, продаючи та купуючи токени, використовуючи смартконтракти та криптогаманці з електронними підписами.

БРВ пропонує смартконтракт із функціями, через які орган державної реєстрації може реалізувати свої повноваження, наприклад, примусово перевести токени на підставі рішення суду або внаслідок успадкування. Бюрократична робота буде автоматизована та зведена до мінімуму, що мінімізує людський фактор та всі пов’язані з ним ризики. Транзакції з нерухомістю в БРВ буде автоматизовано за допомогою модельних смартконтрактів.

Що дасть нове покоління web3-реєстрів

Створення WEB-3 реєстру нерухомості дасть можливість користувачам здійснювати угоди онлайн з будь-якої точки світу, без посередників із максимальною швидкістю та мінімальними трансакційними витратами.

Порівняно з традиційною системою державних реєстрів нерухомості та землі БРВ пришвидшить оформлення угоди з купівлі-продажу та інших операцій з активами з кількох днів до кількох хвилин.

Також БРВ впровадить нові стандарти кібербезпеки на основі децентралізації даних, що має величезне значення в умовах поточної війни в Україні.

З погляду окремого користувача БРВ зекономить істотну суму коштів на проведення операцій із його активами.

Купувати та продавати нерухомість можна буде на майданчиках на основі блокчейну, це також відкриває можливості для українських стартапів в сфері нерухомості.

Як планують розвивати проєкт

Прототип БРВ заснований на двох блокчейнах: Internet Computer Protocol (ICP) і Polygon, але в майбутньому планується створити мультиканальну систему, що поєднає в собі надійні та конкурентоспроможні технології, а користувач при цьому збереже право вибору.

ВАУ планує продемонструвати прототип БРВ Міністерству цифрової трансформації України та Міністерству юстиції України, з якими раніше ВАУ також уклав меморандуми про співпрацю. Пілотування проєкту в рамках Мінцифри надасть можливість детальніше вивчити та протестувати продукт, щоб запропонувати зрілу концепцію реформи та впровадження БРВ у систему державного управління України.

Як пілотний проект ВАУ підписав договір про співпрацю із засновником девелоперської компанії KBD.estate (Київ) Євгеном Леськівим щодо реалізації масштабного проєкту «Глібівка» з будівництва першого в Україні приватного міста на 925 тисяч м2 житла на основі концепції БРВ та технології токенізації активів.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий