Meta планує випустити відкриту модель штучного інтелекту Llama, щоб змагатися зі штучним інтелектом OpenAI та моделлю Bard від Google

  • 20 июля, 04:54
  • 3734
  • 0

У вівторок, 18 липня, компанія Meta оголосила про комерційний реліз своєї моделі штучного інтелекту Llama з відкритим вихідним кодом. Це надає стартапам та іншим підприємствам потужну та безкоштовну альтернативу дорогим моделям, які пропонуються OpenAI та Google.

Компанія Meta оголосила, що нова версія своєї моделі, позначена як Llama 2, буде поширюватися через хмарний сервіс Azure від Microsoft і буде підтримувати операційну систему Windows. У своєму блозі, Meta визначила Microsoft як "нашого найкращого партнера" у впровадженні цієї версії.

Раніше Meta надавала доступ до цієї моделі лише окремим науковцям з метою досліджень. Зараз вона також буде доступна для прямого завантаження через Amazon Web Services, Hugging Face та інших провайдерів, як зазначено в блозі, а також в окремому дописі генерального директора Meta, Марка Цукерберга, у Facebook.

“Відкритий вихідний код стимулює інновації, оскільки дозволяє набагато більшій кількості розробників створювати нові технології”, – написав Цукерберг. “Я вважаю, що екосистема могла б досягти більшого прогресу, якби була більш відкритою”.

Доступність складної моделі, такої як Llama, для бізнесу може порушити домінування, що встановилось на початковому етапі ринку програмного забезпечення для генеративного штучного інтелекту, зокрема такими гравцями, як OpenAI, підтриманими Microsoft, які вже пропонують свої моделі бізнес-клієнтам через Azure.

За словами Марка Цукерберга, оригінальна модель Llama вже змагалася з моделями, на яких працюють ChatGPT від OpenAI та чат-бот Bard від Google. А нова версія Llama була навчена на 40% більше даних, ніж її попередник, з використанням понад 1 мільйона анотацій, що дозволило точніше настроїти якість її результатів.

"Будь-яке поступове вдосконалення моделей з відкритим кодом з’їдає ринкову частку моделей з закритим кодом, оскільки їх можна запустити дешевше і з меншою залежністю"

Це оголошення відповідає планам найбільших хмарних провайдерів, таких як Microsoft, Google і Amazon, які входять до групи Alphabet, що прагнуть надати бізнес-клієнтам доступ до різноманітних моделей штучного інтелекту для їх вибору.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий