Microsoft представили нове сімейство ШІ-моделей Phi-3

  • 24 апреля, 09:00
  • 1375
  • 0

Microsoft представила три менші моделі штучного інтелекту «сімейства» Phi-3: mini, small і medium. Найменша з них зможе працювати на звичайних комп’ютерних чипах, але так само добре, як і GPT-3.5. Про це пише The New York Times.

Найменш потужна модель Phi-3-mini буде доступна вже сьогодні, 23 квітня. Її можна буде знайти в каталозі ШІ-моделей хмарного сервісу Microsoft Azure, платформі моделей машинного навчання Hugging Face та фреймворку для запуску моделей на локальному комп’ютері Ollama.

  1. Як стверджує Microsoft, для Phi-3-mini не потрібні потужні чипи Nvidia. Модель може працювати на звичайних комп’ютерних чипах. Або поміститися на телефон, який не під’єднаний до інтернету.
  2. Оскільки менші моделі потребують менше обробки, їхнє використання буде дешевшим для приватних компаній. Тобто в Microsoft з’явиться більше клієнтів, які хотіли б залучити ШІ у свою роботу, але вважали це занадто дорогим. Однак поки не зрозуміло, скільки вони коштуватимуть.
  3. Менша потужність означає й те, що моделі будуть не такі точні. Phi-3 не підійдуть для медиків чи податківців, але допоможуть у виконанні простіших завдань. Наприклад, для таргетування реклами чи узагальнення відгуків в інтернеті, сказав виконавчий директор Microsoft Ерік Бойд.
  4. Коли з’являться моделі small і medium, наразі не зрозуміло. Але остання буде потужнішою та дорожчою.

У грудні компанія випустила Phi-2, працює так само добре, як Mistral або llama 2 від Meta. А Phi-3 працює краще, ніж попередня версія. 

Конкуренти Microsoft також мають власні невеликі моделі штучного інтелекту, більшість з яких націлені на простіші завдання, такі як узагальнення документів або допомога в кодуванні. Gemma 2B і 7B від Google добре підходять для простих чатботів і роботи, пов’язаної з мовою. Claude 3 Haiku від Anthropic може читати щільні дослідницькі роботи з графіками та швидко їх узагальнювати, а нещодавно випущений Llama 3 8B від Meta можна використовувати для деяких чатботів і для допомоги в кодуванні, пише The Verge.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все