Microsoft збирається зупинити можливість доставки шкідливого програмного забезпечення в Windows, вилучивши з операційної системи мову сценаріїв VBScript

  • 13 октября, 07:10
  • 3874
  • 0

Microsoft офіційно заявила про застарілість мови програмування для веб-розробки VBScript, також відомої як Visual Basic Script або Microsoft Visual Basic Scripting Edition. Ця мова, представлена в серпні 1996 року, не лише застаріла, але також має значні проблеми з безпекою. Тому корпорація вирішила припинити її використання в майбутніх версіях операційної системи Windows.

«VBScript застарів. У майбутніх випусках Windows VBScript буде доступний як функція на запит до його повного видалення з операційної системи. Спочатку функція VBScript на запит буде встановлена, щоб забезпечити її безперебійне використання, поки ви готуєтеся до припинення використання VBScript» , - йдеться в заяві Microsoft.

У минулому VBScript був вбудований у браузер Internet Explorer і є ключовою частиною стратегії веб-розробки від софтверного гіганта. Проте, на відміну від JavaScript, він не отримав належного розвитку протягом свого існування. Щодо можливості використання VBScript як опції за запитом, варто зазначити, що цей інструмент не буде включений до Windows за замовчуванням, але користувач може додати його, якщо це необхідно. Важливо відзначити, що вже у 2019 році у браузері Internet Explorer ця функція була вимкнена за замовчуванням.

Хоча офіційне рішення Microsoft щодо відмови від VBScript не пов'язане безпосередньо з питаннями безпеки, ймовірно, воно також вплинуло на відмову від Internet Explorer. Цей крок, очевидно, спрямований на зменшення ризику зараження систем Windows шкідливим програмним забезпеченням. Адже зловмисники часто використовували вразливості VBScript для поширення різних видів шкідливих програм, таких як Lokibot, Emotet, Qbot, DarkGate та інші.


Теги: windows
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий