«Мисливці за привидами». Як Facebook стежив за трафіком користувачів Snapchat, YouTube і Amazon

  • 28 марта, 14:00
  • 3755
  • 0

У 2016 році Facebook таємно запустив Project Ghostbusters, мета якого перехоплювати й розшифровувати трафік даних між користувачами Snapchat, а пізніше – YouTube та Amazon. Про це стало відомо із розсекречених документів, які проаналізував TechCrunch.

Оприлюднив документи федеральний суд Каліфорнії у межах справи проти Meta. Ще у 2020 році Сара Граберт і Максиміліан Кляйн подали колективний позов проти компанії, бо вона «обманом» збирала інформацію користувачів, щоб ідентифікувати конкурентів та боротися з ними.

Вказівка від Цукерберга

«Ghostbusters» – це відсилка до логотипа Snapchat, на якому зображений маленький привид. Цей проєкт описується в одному з оприлюднених документів, як частина програми In-App Action Panel (IAPP), яка виконувалася з 2016 по 2019 рік.

В її рамках компанія використовувала «перехоплення і розшифровку», щоб стежити за трафіком користувачів Snapchat. Це було потрібно, щоб зрозуміти їхню поведінку та допомогти Meta боротися із конкурентами, пишуть журналісти.

У розсекречених документах також були внутрішні електронні листи Facebook. Зокрема – виконавчого директора компанії Марка Цукерберга. Він закликав своїх інженерів «знайти новий спосіб отримати надійну аналітику» про Snapchat, оскільки їхній конкурент «швидко зростає».

«Можливо, потрібно робити панелі або писати спеціальне програмне забезпечення. Ви повинні з’ясувати, як це зробити», – писав Цукерберг.

Можливості Onavo

Оскільки Snapchat шифрує трафік між застосунком та серверами, інженери вирішили використовувати для збору даних Onavo. Це VPN-подібний застосунок, який компанія придбала у 2013 році.

Onavo зчитував весь мережевий трафік пристрою до того, як він шифрується та відправляється в інтернет. Пізніше програму розширили й на Amazon і YouTube.

Представник Amazon відмовився від коментарів, а Meta і Snap не відповіли на запити від журналістів TechCrunch.

Виданню Mashable представник Meta сказав: «Тут немає нічого нового – про цю проблему повідомлялося багато років тому. Вимоги позивачів є безпідставними і не мають жодного відношення до справи».


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все