Мінцифра та Укроборонпром розвиватимуть сферу штучного інтелекту в Україні

  • 27 августа, 07:40
  • 3910
  • 0

Відповідний Меморандум підписали Віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров та генеральний директор «Укроборонпром» Юрій Гусєв.

«Штучний інтелект (АІ) стає однією з ключових трансформаційних технологій економіки, оборони, державного управління. Успіх України багато в чому залежить від її здатності використовувати та примножувати наявний потенціал у сфері штучного інтелект. Саме тому ми в Мінцифрі створюємо для цього необхідні умови. Уряд вже прийняв нашу Концепцію розвитку штучного інтелекту та затвердив план її реалізації. Тепер разом з «Укроборонпромом» будемо впроваджувати AI в оборонній сфері», — зазначив  Віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Генеральний директор «Укроборонпрому» Юрій Гусєв сказав, що впровадження технологій штучного інтелекту в оборонній сфері є важливою складовою реформи усього ОПК та Укроборонпрому зокрема. 

«Оборонні відомства провідних країн також вивчають можливості застосування алгоритмів ШІ в оборонній сфері, виходячи з дуже успішних результатів, отриманих у цивільній області такими компаніями, як Google, Apple або Facebook. Це не просто тренд, це виклик часу і необхідність. Сьогодні ці технології цікаві оборонці як з точки зору захисту власного кіберпростору, так і з точки зору інноваційних розробок та створення зброї і техніки нового надсучасного зразка. Йдеться, зокрема, про безпілотні системи, справжній потенціал яких охоплює всі середовища бою, — землю, море, повітря та космос. Це дасть нам можливість перемагати у війнах майбутнього».

Меморандумом передбачається співпраця за такими напрямами:

  1.  розвиток штучного інтелекту в сферах національної безпеки та оборони; 
  2.  створення науково-дослідних проєктів у галузі штучного інтелекту в сфері національної безпеки (акселератори R&D, навчальні програми тощо).

Нагадаємо, у 2020 році Уряд прийняв Концепцію розвитку штучного інтелекту в Україні, яка розроблена Мінцифрою та Комітетом з питань розвитку сфери штучного інтелекту. Концепція спрямована на визначення пріоритетних напрямів і основних завдань розвитку технологій АІ та їх інтеграцію в економічно важливі сектори держави. 

Відповідно до Oxford Government AI Readiness Index 2020, Україна є лідером за кількістю компаній-розробників технологій штучного інтелекту у Східній Європі. Ухвалення Концепції, плану дій та утворення Комітету виводить Україну на новий рівень розвитку цифрової держави, економіки й інформаційного суспільства та безпосередньо вплинуть на глобальну конкурентоспроможність України.


Теги: ai ші
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все