Найбільш революційна послуга року й не тільки. Про що говорили на Diia Summit 2023

  • 20 декабря, 21:45
  • 3784
  • 0

У вівторок, 19 грудня, відбувся четвертий за ліком та перший від початку повномасштабного вторгнення з боку рф Diia Summit. Під час події очільник Мінцифри Михайло Федоров детальніше розповів про нові послуги, що вже доступні в мобільному застосунку, оновлення його дизайну та поділився планами на 2024 рік.  

Нові послуги в «Дії»

Загалом саміт пройшов під своєрідним гаслом «Бігають документи, а не люди». Однією з перших міністр згадав послугу автоматичного оновлення даних про ФОПів, що не потребує участі державного реєстратора. Відкрити та закрити бізнес у кілька кліків можна було й раніше. Функціонал сервісу розширюють. Так, користувачі застосунку зможуть автоматично змінювати прізвища, КВЕДи, контактну інформацію тощо. Тобто послуга стає комплексно-автоматичною.

Ще одне важливе оновлення – запровадження нових сервісів для моряків. Просто в «Дії» вони зможуть проходити сертифікацію, що може стати сильною антикорупційною складовою.

У застосунку реалізують також схожий на «е-Малятко» сервіс «е-Підприємець». Він об’єднає одразу 8 послуг для бізнесів, завдяки чому в одній заяві можна буде зареєструвати компанію, надати інформацію про виробничі потужності, обрати систему оподаткування тощо.

Незабаром у програмі з’явиться повна мапа укриттів. На ній можна буде переглянути адресу та фото сховищ неподалік від місця перебування, а також залишити відгук щодо їхнього оснащення або проблем із доступом. Мапа працюватиме також в офлайн-режимі, тобто скористатися нею можна буде й за відсутності інтернет-з’єднання.

У ніч проти середи, а саме о 00:00 20 грудня, усім користувачам застосунку стане доступною послуга перереєстрації авто. За словами віцепрем’єра, продати чи купити автівку можна буде всього за 15 хвилин без необхідності відвідувати сервісний центр МВС. Операції здійснюватимуться за допомогою QR-кодів або прямих посилань. Важливо й те, що послугою зможуть скористатися лише ті, хто продає автівку вперше за рік. Тобто сервіс якщо не унеможливить, то ускладнить діяльність перекупів. За оцінками, завдяки цій послузі українці зможуть закривати до 1 мільйона угод щорічно. За словами Федорова, це найбільш революційна послуга року.

Трішки уваги приділили й сервісу "Дія.Office". Його мета – спростити та зробити більш прозорими процеси всередині самого уряду, як-от відстеження прогресу в узгодження законопроєктів, кадровий документообіг тощо. Платформу насамперед повноцінно запровадять у Мінцифри, а згодом масштабуватимуть і для інших відомств за їхнім запитом.

Михайло Федоров також нагадав про те, що користувачі послуг у «Дії» можуть залишати свої відгуки про те, наскільки вони зручні та ефективні. З моменту релізу цієї опції нею скористалися приблизно два мільйони українців, а оцінка сягнула трішки вище як чотири бали з п’яти. Не залишив міністр без уваги й іграшку-антистрес: у застосунку можна пограти в знищення ворожої техніки та водночас задонатити на придбання дронів для ЗСУ.

Перше оновлення дизайну

Вперше від початку свого функціонування «Дія» змінює дизайн. Головне оновлення – це динамічний фон, який неможливо підробити. Усі електронні документи оформили в єдиному стилі, також трішки збільшили фото користувача.

В застосунку з’являться два нові екрани:

  1. «Сервіси для вас» – на ньому відображатимуться найбільш корисні для людини послуги на основі аналізу її поведінки в програмі (наприклад, для ФОПів – це сплата податків тощо);
  2. «Що нового» – у цьому розділі відображатимуться новини про розвиток самої «Дії» та співпрацю з партнерами платформи.

Новий дизайн уже доступний – щоби перейти на нього, достатньо оновити застосунок.


Плани на 2024 рік

Мінцифри планує й надалі вдосконалювати та додавати нові сервіси та поступово перетворювати «Дію» на державний суперзастосунок. Зокрема, на його базі створюють нові продукти.

Один із них – освітня платформа «Мрія», орієнтована на дітей. Вона дозволить батькам стежити за успіхами за шкільною програмою та інтересами поза нею. У міністерстві очікують, що вона дасть змогу в реальному часі аналізувати систему освіти та допомагати дітям реалізовуватись.

Другий важливий продукт – «е-Резидентство». Він орієнтується на підприємців з-за кордону, які зможуть відкривати бізнес в Україні та керувати ним у застосунку – сплачувати податки тощо.

Також у 2024 році планують реалізувати:

  1. «е-Шлюб», що даватиме змогу зберігати всі свідоцтва в одному місці;
  2. можливість підписання декларації з лікарем;
  3. комплексну послугу для ветеранів, яка допоможе уніфікувати соціальну допомогу;
  4. сервіс електронних петицій;
  5. «е-Нотаріат»;
  6. «е-Акциз»;
  7. а також трансформувати Службу статистики в повноцінну ІТ-компанію. 

Окремий проєкт – розмитнення автівок у «Дії». У цьому напрямі попереду ще багато роботи, але Мінцифри та інші профільні відомства не планують зупинятися.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий