Нідерландська Yandex N.V. продала свою російську частку за приблизно $5,4 млрд

  • 16 июля, 09:00
  • 3723
  • 0

Нідерланська компанія Yandex N.V. та російський «Яндекс» завершили угоду про поділ активів. Yandex N.V. продала свою міноритарну частку 28% російським інвесторам, отримавши загалом $2,8 млрд та $162,5 млн акцій класу А, пише Reuters. Загалом угоду оцінюють в приблизно $5,4 млрд.

  1. Чотири бізнеси залишаються в YNV і будуть розвиватися під назвою Nebius Group. Це хмарна ШІ-платформа Nebius AI, маркування даних, безпілотні автомобілі та освітні технології.
  2. YNV припинить використання брендів «Яндекса» до 31 липня.
  3. Також йдеться, що оновлену Nebius Group очолить колишній керівник та співзасновник «Яндекса» росіянин Аркадій Волож. 
  4. Він подав у відставку з посади голови «Яндекса» після того, як Європейський Союз у 2022 році наклав на нього санкції за роль компанії у просуванні російської пропаганди та дезінформації про війну. 
  5. Наступного року він вперше публічно засудив вторгнення росії в Україну. У березні ЄС зняв з нього санкції, тепер він проживає в Ізраїлі, пише Bloomberg.

Угода є результатом близько двох років переговорів. У лютому цьогоріч було оголошено, що компанія розділиться на дві частини: російський «Яндекс» і нідерландську Yandex NV, яка раніше була материнською компанією всього «Яндекса».

Нідерландська Yandex N.V. вирішила продати всі свої активи в росії групі покупців. Продаж мав здійснитися двома етапами. Згідно з угодою, щонайменше 50% вартості має бути сплачено готівкою.

Після закриття угоди YNV повідомила, що загальна кількість звичайних акцій класів А і В, що знаходяться в обігу, склала 199 мільйонів. Торги акціями Яндекса в Росії під новим тикером YDEX розпочнуться 24 липня.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий