Рада Безпеки ООН зібралася для обговорення ризиків, пов'язаних з штучним інтелектом.

  • 19 июля, 06:40
  • 3713
  • 0

Рада Безпеки Організації Об’єднаних Націй провела свою першу сесію, присвячену обговоренню штучного інтелекту, під час якої Китай висловив побоювання, що ця технологія може бути неправомірно використана, тоді як Сполучені Штати наголосили на необхідності уникнути цензури та репресій.

Джеймс Клеверлі, Міністр закордонних справ Великої Британії, який був головуючим на засіданні під час періоду керівництва Великобританії в Раді Безпеки ООН у липні, висловив думку про те, що штучний інтелект "суттєво змінить всі сфери людського життя".

«Ми негайно повинні створити глобальне управління для трансформаційних технологій, оскільки штучний інтелект не зупиняється на кордонах», - заявив він після того, як відзначив, що штучний інтелект може сприяти розв'язанню проблем зміни клімату і піднесенню економіки. Однак він також попередив, що ця технологія живить дезінформацію і може допомогти як державним, так і недержавним суб'єктам у пошуках зброї.

Представники Генерального секретаря ООН Антоніо Гутерреша, Джека Кларка - співзасновника відомого стартапу зі штучного інтелекту Anthropic, та професора Цзен І - співдиректора Китайсько-британського дослідницького центру етики та управління ШІ, повідомили Раду з 15 членів.

Гутерреш зазначив, що як військове, так і невійськове застосування штучного інтелекту може мати серйозні наслідки для глобального миру та безпеки. Він підтримує заклики деяких держав щодо створення нового органу ООН, який би сприяв управлінню цією технологією на основі прикладу Міжнародного агентства з атомної енергії, Міжнародної організації цивільної авіації або Міжурядової групи експертів зі зміни клімату.

Чжан Цзюнь, посол Китаю в ООН, назвав штучний інтелект "палицею з двома кінцями" і заявив, що Китай підтримує центральну координуючу роль ООН у встановленні керівних принципів для штучного інтелекту.

«Те, чи є штучний інтелект добром чи злом, залежить від того, як ми використовуємо його, як регулюємо і як забезпечуємо баланс між науковим розвитком і безпекою», - відзначив Чжан, додавши, що необхідно зосередити увагу на людях і штучному інтелекту, щоб запобігти непередбаченим наслідкам.

Заступник посла США в ООН Джеффрі ДеЛорентіс також заявив про необхідність співпраці між країнами в галузі штучного інтелекту та інших нових технологій з метою усунення ризиків для прав людини, які загрожують миру і безпеці.

«Жодна країна-член не повинна використовувати штучний інтелект для цензури, обмеження, придушення або позбавлення прав і можливостей людей», - зазначив він.

Росія висловила сумнів щодо необхідності обговорення штучного інтелекту в Раді, яка відповідає за збереження міжнародного миру та безпеки.


Теги: ai ші
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все