російські вчені представили новий суперкомп'ютер з ші, як завжди з сюрпризом

  • 5 сентября, 05:48
  • 3731
  • 0

Московський державний університет введе в дію суперкомп'ютер МДУ-270, який, заявляють, має вражаючу пікову потужність 400 "ШІ-петафлопс". Він призначений для обробки додатків на основі штучного інтелекту.

Згідно із повідомленням Tom’s Hardware, суперкомп'ютер був створений за допомогою сотні передових графічних прискорювачів та сучасних систем енергозабезпечення, охолодження і зв'язку. Незважаючи на це, його конкретні характеристики залишилися в секреті. Щодо джерела чіпів у Росії, ця інформація залишається невідомою, оскільки Росія не виробляє власні чіпи і, можливо, використовує технології від Biren Technology, Intel, AMD або NVIDIA.

Проте, через обмеження, накладені через повномасштабне вторгнення в Україну, компанії не можуть постачати обладнання в Росію. Ймовірно, у МДУ вирішили скористатися "паралельним імпортом", тобто ввезенням товарів через треті країни. Раніше в суперкомп'ютерах університету використовувались відеокарти від NVIDIA.

Також є сумніви стосовно заявленої потужності. Вираз "ШІ-петафлопси" може вказувати на використання формату даних FP16. Про реальну потужність в форматі FP64 МДУ не надав жодних деталей, але очевидно, що ці показники будуть значно нижчі. Найпотужніший російський суперкомп'ютер до цього моменту мав продуктивність Rmax приблизно 21,5 FP64 петафлопс і Rpeak приблизно 29,5 FP64 петафлопс.

Університет МДУ заявив, що намір використовувати новий суперкомп'ютер для розробки інструментів на базі штучного інтелекту, включаючи алгоритми для аналізу великих обсягів даних та методи захисту служб штучного інтелекту. Також, планується використання суперкомп'ютера в інших галузях, таких як фізика, хімія, біологія, психологія, соціологія, геологія і медицина.


Теги: ai ші
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все