Розміром з рюкзак. SpaceX випустила компактний термінал Starlink за $599

  • 23 июня, 14:00
  • 3703
  • 0

SpaceX випустила компактну версію своїх супутникових антен Starlink, призначених для забезпечення високошвидкісним інтернетом користувачів у будь-якому місці. Про це йдеться в електронних листах, яку компанія розіслала клієнтам у США, повідомляє CNBC.

SpaceX пропонує «обмежену кількість» антен Starlink Mini, розміром із рюкзак, в рамках програми раннього доступу за ціною $599. Це на $100 більше, ніж базова модель, але компанія планує знизити ціну в майбутньому.

Окрім початкової вартості обладнання, користувачам Starlink Mini доведеться платити за щомісячну абонплату $150, яка включає 50 Гб даних. Додаткові дані коштуватимуть $1 за Гб.

Starlink Mini має розмір і вагу приблизно як ноутбук, трохи більше ніж два фунти (приблизно кілограм) і розміром близько 12x10x1,5 дюймів. Термінал приблизно вдвічі менший і на третину легший за стандартний Starlink.

Starlink Mini поставляється з вбудованим Wi-Fi роутером і має «нижче споживання енергії» порівняно з іншими антенами, але при цьому вона все одно може завантажувати дані зі швидкістю понад 100 Мбіт/с. Термінал можна налаштувати протягом п’яти хвилин.


За даними компанії, зараз на орбіті перебуває близько 6000 супутників Starlink, які забезпечують інтернетом понад 3 млн користувачів у 100 країнах.

Спочатку SpaceX зосереджувалася на звичайних користувачах, але розширилась на інші ринки, як-от державна безпека, бізнес, транспорт (на суші, морі та в повітрі).

Раніше розслідування Bloomberg виявило численні випадки незаконної торгівлі та активації терміналів на чорному ринку по всьому світу.

Журналісти почали досліджувати цю тему після інформації про те, що росіяни можуть використовувати Starlink у війні проти України, закуповуючи термінали у країнах Близького Сходу.

Натомість Маск заперечив, що термінали продавались росії прямо чи опосередковано. 

SpaceX розробила Starlink як цивільну технологію. У користувацькій угоді компанія заявила, що послуга не призначена для використання з військовою метою.

З цією метою минулого року SpaceX вжила заходів, щоб українські військові не могли використовувати супутниковий інтернет-зв’язок компанії Starlink для керування дронами.

Водночас компанія не відключила термінали для росіян на окупованих територіях України, хоча має таку можливість.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий