SpaceX запустила вчетверте запустила Starship — прискорювач Super Heavy успішно здійснив м’яку посадку

  • 7 июня, 09:00
  • 3753
  • 0

Компанія Ілона Маска SpaceX вчетверте запустила свою найпотужнішу багаторазову ракету Starship, яка в майбутньому транспортувати людей на Місяць і Марс. Ракетний прискорювач Super Heavy вперше успішно приземлився в Мексиканській затоці.

Запуск відбувся о 7:50 ранку за центральним часом (о 15:50 за київським) з приватної бази Starbase в Бока-Чіка штату Техас у США. SpaceX вела пряму трансляцію, яку можна було подивитися в X, ще одній компанії Маска, до слова.

За планом Starship мала летіти за такою ж траєкторією, як і попередні випробувальні польоти, з прицільним падінням корабля в Індійському океані. 

Головною метою цього запуску, як і попереднього, було показати можливість повернення й повторного використання Starship і Super Heavy, а також досягнення контрольованого входу ракети в атмосферу. 

Один із 33 двигунів прискорювача Super Heavy не загорівся під час запуску, проте це не завадило йому доставити ракету на орбіту. Далі прискорювач м’яко здійснив посадку в Мексиканській затоці — і це вперше за усю історію тестування. Минулого разу він розбився об воду.

Пролетівши описану траєкторію, Starship повторно увійшла в атмосферу Землі. 

«Приземлення підтверджено! Вітаємо всю команду SpaceX із захопливим четвертим льотним випробуванням Starship!», — написав акаунт компанії в X.

Що відомо

Це була четверта спроба SpaceX запустити Starship. Третя сталася 14 березня: запуск був доволі успішним, але прискорювач ракети розбився об воду, а сама Starship не витримала повторного входу в атмосферу землі — команда втратила з нею зв’язок. 

Під час першої у квітні 2023 року відбулися неполадки й політ вимушено завершили. Під час другої спроби в листопаді 2023 року перший ступінь успішно відʼєднався від другого, але звʼязок із космічним кораблем перервався. Спрацювала система самоліквідації і корабель вибухнув. 

Можливість багаторазового використання дала би SpaceX потенціал для зниження вартості розміщення супутників і космічних телескопів, а також речей, необхідних для життя в космосі. Адже основна задача корабля – відправляти людей на Місяць і Марс.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий