Рішення суду встановило, що твори створені штучним інтелектом не підлягають захисту авторського права

  • 22 августа, 07:31
  • 3694
  • 0

Суддя окружного суду США Берил А. Гоуелл оголосила, що творчість, створена  штучним інтелектом, не підлягає захисту авторського права. Це рішення було прийнято в рамках розгляду позову від Стівена Талера, який намагався отримати авторське право на зображення, створене алгоритмом Creativity Machine.

*Робота Стівена Талера, створена штучним інтелектом і не захищена авторським правом. Стівен Талер та/або Creativity Machine*

Стівен Талер багаторазово намагався отримати авторське право на зображення, створене з використанням штучного інтелекту, який він розробив. Талер намагався зареєструвати це зображення як твір, створений на замовлення, де автором виступав би алгоритм, а власником – сам Талер. Однак його заявка була відхилена.

Після остаточної відмови минулого року Талер подав позов проти Управління авторських прав США (USCO), стверджуючи, що відмова була незаконною. Але суддя Гоуелл не прийняла його аргументи, викладені у своєму рішенні, де було підкреслено, що авторське право завжди надавалося лише творам, створеним за участю людини, і відзначено, що "гуманне авторство є ключовим принципом авторського права".

Проте суддя висловила думку, що людство знаходиться на порозі нових меж у сфері авторського права, де художники будуть використовувати штучний інтелект як інструмент для творення нових творів. Вона зауважила, що це може призвести до викликів у визначенні ступеня участі людини в їх створенні, необхідного для реєстрації авторського права на твори.

Адвокат Талера, Раян Аббот з юридичної фірми Brown Neri Smith & Khan LLP, висловив незгоду з тлумаченням закону, запропонованим суддею, і заявив, що планує оскаржити це рішення.

Останнім часом в США спостерігається зростання кількості судових справ, пов'язаних з авторським правом і штучним інтелектом. Наприклад, Сара Сільверман та інші автори подали позови проти OpenAI і Meta за незаконне використання їхніх творів у процесі навчання штучного інтелекту. Ще одна судова справа, ініційована програмістом і юристом Меттью Баттеріком проти Microsoft, GitHub і OpenAI, стверджує, що використання захищеного авторським правом програмного коду для навчання штучного інтелекту є порушенням авторських прав.


Теги: ai ші
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все