Секретна служба США оголосили про винагороду в 2 мільйони доларів за інформацію про українських хакерів

  • 23 июля, 10:59
  • 4218
  • 0

Секретна служба США і Держдепартамент оголосили про винагороду у 2 мільйони доларів за інформацію, яка допоможе арештувати або засудити двох громадян України, повідомляє українська служба BBC

Підозрювані - 28-річний Артем Радченко та 29-річний Олександр Єременко, обоє з Києва, згідно з інформацією, яку оприлюднило відомство.

У США їх звинувачують у кібершахрайстві, зламі комп'ютерних систем і незаконних операціях з цінними паперами.

Секретна служба США наголошує, що це перший випадок, коли федеральна служба звертається за допомогою до громадськості у всьому світі.

За інформацію про кожного з підозрюваних у США готові заплатити по мільйону доларів.

"Вперше в історії агентства ми можемо стратегічно використати ресурси у всьому світі для пошуку злочинця, якого звинувачують в експлуатації наших фінансових систем та маніпуляціях з ними", - заявив директор секретної служби США Джеймс Мюррей.

На кібершахрайстві хакери незаконно заробили понад 4,5 млн доларів, стверджує відомство.

У чому їх звинувачують?

У січні 2019 року велике федеральне журі присяжних округу Нью-Джерсі звинуватило Радченка та Єременка у зламі системи електронного збору, аналізу та пошуку даних EDGAR, що належить Комісії з цінних паперів та бірж США (SEC).

Окрім підсумкових звітів про діяльність компаній, ця система дозволяє користувачам подавати тестові версії річних та квартальних звітів, що містять конфіденційну інформацію про капіталізацію, угоди та перспективні напрямки роботи різноманітних фірм.

У період з лютого 2016 року до березня 2017 року хакерам вдалося викрасти тисячі таких документів, серед яких дані про фінансовий стан, операційну діяльність та прибутки компаній.

Подібна інформація може значно вплинути на вартість акцій відповідних компаній після публікації, а тому до моменту оприлюднення охороняється, відзначила прокуратура.


Щоб проникнути в систему, хакери здійснили серію цілеспрямованих кібератак, застосувавши, зокрема, вірусні програми та фішинг.

Отриману інформацію зловмисники виводили на комп'ютерний сервер у Литві, який перебував під їхнім контролем.

За допомогою посередників у США обвинувачені продавали викрадені документи біржовим трейдерам, які використовували цю інформацію для інсайдерської торгівлі.

У 2015 році федеральна прокуратура штату Нью-Джерсі звинувачувала Єременка у крадіжці ще неопублікованих пресрелізів із закритою фінансовою інформацією про сотні компаній у трьох інформаційних агентств.

Тоді інформацію також використали для отримання переваги під час торгів на біржі.

У США їм загрожує до 20 років ув'язнення та штраф до 250 тисяч доларів або в подвійному розмірі від завданих збитків.


Теги: хакери
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все