Серйозна проблема. ЗМІ судяться з OpenAI через викрадення статей для навчання ChatGPT

  • 1 января, 12:40
  • 3741
  • 0

Техногіганти OpenAI та Microsoft зіткнулися з позовом з боку The New York Times через викрадення статей газети для навчання великих мовних моделей, завдяки яким працюють їхні помічники з ІІ ChatGPT та Copilot.

У The New York Times стверджують, що ChatGPT і Copilot «можуть генерувати вихідні дані, які дослівно повторюють контент Times, точно підсумовують його і імітують його виразний стиль». Як йдеться у позові, це шкодить відносинам Times з читачами, а також позбавляє доходів від партнерства, підписок, ліцензування та реклами.

У скарзі також стверджується, що ці моделі штучного інтелекту «загрожують високоякісній журналістиці», шкодячи можливості новинних видань захищати та монетизувати свій контент. У той же час випуск моделей штучного інтелекту, навчених на змісті Times, виявився надзвичайно прибутковим як для Microsoft, так і для OpenAI.

Видання також заявляє, що протягом кількох місяців намагалося вести переговори про співпрацю з обома компаніями, але зусилля виявилися марними. Тепер NYT просить суд заборонити OpenAI та Microsoft тренувати свої моделі штучного інтелекту за допомогою його статей, а також видалити роботу Times із наборів даних компаній.

The New York Times є одним із багатьох інформаційних видань, які заблокували веб-сканер OpenAI, щоб перешкодити тому, щоб розробник ChatGPT копіював контент з їхнього сайту. До аналогічного кроку вдалися BBC, CNN та Reuters. У той же час компанія Axel Springer, яка володіє Politico та Business Insider, уклала угоду з OpenAI, а Associated Press дозволила OpenAI навчати свої моделі на новинах агентства протягом наступних двох років.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все