Штраф на мільярди. Політику «плати за конфіденційність» Цукерберга визнали незаконною в ЄС

  • 8 июля, 10:03
  • 3718
  • 0

ЄС офіційно висунув Meta звинувачення у порушенні Закону про цифрові ринки (DMA) через стягнення плати з користувачів за невикористання їхніх даних для реклами.

Європейська комісія опублікувала попереднє рішення щодо моделі передплати, яку минулого року запропонували для користувачів Facebook та Instagram. Модель пропонувала користувачам або щомісячно платити за використання соцмереж без реклами, або погодитись на версію з рекламою. ЄК стверджує, що Meta таким чином порушує і свої правила, оскільки не дозволяє користувачам вибрати безкоштовну версію, яка використовує менше їхніх особистих даних та DMA.

«Наша попередня думка полягає у тому, що рекламна модель Meta не відповідає Закону про цифрові ринки. І ми хочемо надати громадянам можливість контролювати власні дані та обирати менш персоналізовану рекламу», — пише єврокомісар з питань конкуренції Маргрете Вестагер.

Єврокомісія каже, що повідомила Meta про свої висновки та надала можливість відреагувати на них. Якщо в ході розслідування наступного року буде остаточно визнано порушення Meta, ЄС може оштрафувати її на суму до 10 відсотків загального світового доходу, який для Meta може становити 13,4 мільярда доларів за результатами за 2023 рік. Штраф може зрости до 20%, якщо буде встановлено, що компанія продовжує порушувати DMA.

Прес-секретар Meta Метью Поллард у коментарі The Verge зазначив, що компанія переконана, що її модель підписки відповідає вказівкам вищого суду у Європі та DMA.

«Ми з нетерпінням чекаємо на подальший конструктивний діалог з Європейською комісією, щоб завершити це розслідування», — каже він.

Meta стала другою компанією, якою висунуто звинувачення після того, як DMA набрав повної сили в березні 2024 року. Минулого тижня комісія заявила, що політика App Store Apple не допускає достатньої конкуренції.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий