Штучний інтелект може спричинити загрозу навколишньому середовищу

  • 1 августа, 05:23
  • 3705
  • 0

Великі технологічні компанії надто активно використовують прісну воду для охолодження своїх дата-центрів, що може призвести до дефіциту води в регіонах, де проблеми з питною водою вже існують.

За даними звіту Google за 2023 рік, минулого року компанія спожила неймовірну кількість рідини - 5.6 мільярда галонів води, що на 20% більше, ніж у 2021 році. Причиною такого експоненційного зростання використання води є розвиток технологій штучного інтелекту, для яких необхідні великі обчислювальні потужності та значні обсяги води для охолодження серверних центрів.

Це викликає занепокоєння, враховуючи дефіцит прісної води, що наростає в усьому світі, в тому числі і на західному узбережжі США, де розташована штаб-квартира Google», — пояснили науковці.

Google відмовилася використовувати водяне охолодження для запланованого дата-центру в Аризоні, таке рішення було прийняте через активний брак води в даному регіоні. Згідно з останнім звітом Google, 82% прісної води, яку використовувала компанія минулого року, була використана з регіонів, де дефіцит води є низьким.

Проблема нестачі води є критичною не тільки для Google, а також для компаній Meta та OpenAI, які також споживають значні обсяги води для охолодження своїх дата-центрів. Наприклад, за експертними оцінками, остання модель штучного інтелекту Meta Llama 2 призвела до подвоєння споживання води компанією порівняно з попередньою моделлю. Така тенденція зростання використання водних ресурсів може негативно позначитися на водних ресурсах у регіонах з обмеженими запасами води.


Теги: ai ші
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все