SMOK Ventures залучила $25 млн у другий фонд – зокрема для українських стартапів

  • 31 января, 13:24
  • 3743
  • 0

SMOK Ventures, польсько-американська венчурна інвестиційна компанія, оголосила про залучення до свого другого фонду $25 млн. Про це в компанії розповіли AIN.UA. Кошти будуть спрямовані на інвестування у 25-35 стартапів із регіону Центральної та Східної Європи та діаспори, з фокусом на Польщу та Україну.

«Ми готові інвестувати в майже всі наявні вертикалі. Водночас первинно робимо акцент на software. Наразі шукаємо команди в таких напрямах, як розробка ігор, софту для розробки ПЗ та штучний інтелект. Це не єдині напрями, але їм надається перевага, адже всередині ми маємо людей з досвідом у цих нішах», – розповідає принципал SMOK Ventures Олександр Яценко в коментарі AIN.UA.

  • Залучення першого фонду відбулося у листопаді 2022 року, воно включало понад 60 приватних лімітованих партнерів.
  • 23 січня 2024 року PFR Ventures приєднався до SMOK II як ключовий лімітований партнер. PFR Ventures – польська інституція розвитку, що фінансує як нових, так і досвідчених менеджерів венчурного капіталу.
  • Наразі SMOK II вже інвестував у 12 стартапів з таких країн, як Польща, Україна, Чехія, Хорватія, Болгарія, Латвія, Сербія, Боснія і Герцеговина.

«Ми почали деплоїти капітал з початку 2023 року, тобто ми вже працюємо з командами. За минулий рік в наш пайплайн потрапили майже 300 українських команд. Загалом за рік продивилися понад 1200 стартапів із ЦСЄ. В 2023 році ми вже зробили три прямі угоди українським командам – Finmap, Workee, Masthead Data – це вже були інвестиції з другого фонду», – додає Яценко.

SMOK є частиною глобальної мережі фондів на чолі з Полом Брагіелем. Загалом інвестиційна структура має понад $400 млн під управлінням та зосереджена на ринках, що розвиваються. До числа фондів входять Golden Gate Ventures (Південно-Східна Азія), Niu Ventures (Південна Америка), Bragiel Brothers (Північна Америка), Savannah (Африка) і Sisu Game Ventures (фокус на розробці ігор).

Інші два партнери SMOK Ventures — Діана Козярська (раніше генеральний директор ReaktorX) і Борис Мусієлак (технологічний підприємець, з успішним екзитом – заснував стартап Filmaster та продав американській компанії Samba TV). В Україні команду представляє Олександр Яценко.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи