Справжній детектив. OpenAI, ймовірно, вкрала голос Скарлетт Йоханссон для ChatGPT, наслідки не змусили себе чекати

  • 21 мая, 14:01
  • 3798
  • 0

У голосовому режимі останньої версії ChatGPT користувачі могли почути голос Sky, який підозріло нагадує голос актриси Скарлетт Йоханссон у фільмі «Вона». Негативна реакція зірки змусила OpenAI закрити доступ до цього озвучення.

Раніше цього місяця OpenAI представила нову модель штучного інтелекту GPT-4o, яка підтримує розмову з використанням відеозв'язку та може виконувати роль розумного голосового помічника. Модель вміє розпізнавати емоції користувачів і сміятися з їх жартів.

OpenAI пропонує 5 варіантів озвучення чат-боту. Один з них, Sky, привернув особливу увагу через нетипову поведінку. На демонстрації показали, як чат-бот фліртує з інженерами, хихикаючи та надаючи грайливі відповіді на кшталт «Ой, припини, ти змушуєш мене червоніти». Деякі користувачі соцмереж називали цей голос «найгарячішим» з усіх представлених. А комікеса Десі Лідік із The Daily Show називала Sky «чітко запрограмованою, щоб годувати його чоловіків».

Крім морально-етичних питань, пов'язаних із доречністю флірту з боку чат-бота, виникло й інше — вже в юридичній площині. Користувачі швидко звернули увагу на те, що голос Sky схожий на голос Скарлетт Йоханссон, яка озвучила штучний інтелект Саманта у науково-фантастичному фільмі «Вона» 2013 року. За сюжетом стрічки, ШІ встановлює інтимні стосунки з самотнім чоловіком на ім'я Теодор. Критики відзначали, що Йоханссон добре впоралася з роллю завдяки своєму «пристрасному» голосу з «сексуальними, солодкими, дбайливими, маніпулятивними та страшними тонами».

В OpenAI стверджують, що не мали на меті імітувати голос актриси. Нібито Sky озвучила інша актриса, чиє ім'я не розкривають, а загалом компанія співпрацювала з 400 професіоналами, перш ніж створити фінальні п'ять варіантів голосу для чат-бота.

"Ми вважаємо, що голоси штучного інтелекту не повинні навмисно імітувати характерний голос знаменитості - голос Sky не є імітацією Скарлетт Йоханссон, а належить іншій професійній актрисі, яка використовує її власний природний голос", - заявляє OpenAI у своєму блозі.

Втім, на приголомшливу схожість із голосом актриси натякав і гендиректор компанії Сем Альтман. Керівник OpenAI, який зізнавався, що є фанатом стрічки "Вона". Після презентації останньої версії ChatGPT він опублікував у X (Twitter) пост, у якому послався на фільм.

Йоханссон заявила, що Альтман "переслідує її голос" після того, як вона відхилила пропозицію OpenAI про співпрацю.

«У вересні минулого року я отримала пропозицію від Сема Альтмана, який хотів найняти мене для озвучення поточної системи ChatGPT-4o. … Він сказав, що відчуває, що мій голос буде втішати людей. Після довгих роздумів та з особистих причин я відхилила пропозицію. Через дев'ять місяців мої друзі, сім'я та широка громадськість відзначили, наскільки нова система під назвою Sky схожа на мене. Коли я почула оприлюднену демонстрацію, я була шокована, розгнівана», — каже акторка.

Зірка також стверджує, що отримувала повторну пропозицію про співпрацю за два дні до виходу демоверсії ChatGPT 4o, проте дати зворотній зв'язок вдалося тільки тоді, коли модель вже була випущена. Дії компанії змусили актрису найняти юридичного радника та звернутися до Альтмана та OpenAl з вимогою розкрити процес створення Sky.

Поки суперечка продовжується, OpenAI призупинила роботу голосового режиму Sky для ChatGPT-4o. Голоси Breeze, Cove, Ember, Juniper доступні, як і раніше.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все