США виділяє TSMC $6,6 млрд грантів та $5 млрд позик для розширення виробництва чипів в Аризоні

  • 10 апреля, 10:49
  • 2727
  • 0

Тайванський виробник чипів TSMC та Мінторгівлі США підписали попередній меморандум. Компанія отримає $6,6 млрд прямого фінансування в межах програми CHIPS та Закону про науку. Також меморандум пропонує до $5 млрд кредитування, йдеться у заяві компанії.

Завдяки цьому найбільший виробник мікрочипів анонсував будівництво третього заводу із виробництва мікросхем, який побудують в столиці штату Аризона – Фініксі.

Очікується, що три заводи TSMC в Аризоні створять близько 6 000 робочих місць. А згідно з аналізом Економічної ради Великого Фенікса, збільшення інвестицій у три заводи створить «понад 20 000 робочих місць у будівництві та десятки тисяч робочих місць для непрямих постачальників і споживачів».

  1. Перший завод TSMC в Арізоні планує розпочати виробництво 4-нм процесорів у першій половині 2025 року. 
  2. Другий завод вироблятиме 2-нм процесори з нанолистиковими транзисторами на додаток до раніше анонсованої 3-нм технології. Виробництво розпочнеться у 2028 році. 
  3. Третій завод вироблятиме мікросхеми з використанням 2 нм або більш досконалих технологічних процесорів, кажуть у компанії.

TSMC інвестує понад $65 млрд у ці проєкти в США. У заяві компанії йдеться, що ця інвестиція робить це найбільшим прямим інвестуванням іноземної компанії в новий проєкт у штатах. TSMC Arizona буде продавати свої чіпи своїм клієнтам у США, серед яких AMD, Apple, Nvidia та Qualcomm.

Закон CHIPS у штатах підписали у 2022 році. Як пише TechCrunch, він передбачає інвестиції у розмірі близько $280 млрд доларів для стимулювання внутрішніх досліджень і виробництва мікросхем у США, з яких близько 52 мільярдів доларів виділили на субсидування внутрішнього виробництва мікросхем. 

Важливим мотивом для американців є проблеми національної безпеки, адже більшість мікросхем виробляються в Азії. Тож вони хочуть перенести виробництво напівпровідників на Захід.

Нагадаємо, 3 квітня через потужний землетрус у Тайвані TSMC призупинили виробництво чипів та евакуювали працівників. Через землетрус акції TSMC впали на 1,3%, а UMC (конкурента) – майже на 1%.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий