США ввели нові санкції проти рф і заборонили надавати ІТ-послуги в росії

  • 15 июня, 09:58
  • 3757
  • 0

Влада США напередодні саміту G7 в Італії ввела понад 300 нових санкцій проти компаній, які допомагають росії воювати в Україні та ухилятися від уже введених санкцій, пише Мінфін США.

Що стосується ІТ

Серед нових санкцій є заборона надавати ІТ-послуги жителям і бізнесам у рф, але йдеться не про всі послуги. Визначили три напрямки:

  1. ІТ-консалтингові послуги та послуги з проєктування; 
  2. ІТ-підтримку та хмарні послуги для програмного забезпечення для управління підприємством; 
  3. проєктне та виробниче програмне забезпечення.

Рішення набуде чинності 12 вересня 2024 року. Але тут же американська влада зазначає, що вони «рішуче підтримують вільний потік інформації та комунікацій у всьому світі», тож попри заборони продовжують надавати дозволи на деякі телекомунікаційні та інтернет-транзакції.

Інші санкції

Загалом країна ввела понад 300 нових санкцій проти понад 300 людей і компаній, зокрема в Азії, на Близькому Сході, в Європі, Африці, Центральній Азії та Карибському басейні.

До списку потрапили понад сто російських компаній, що мають стосунок до військово-промислового комплексу рф. 

Тож влада попереджає, що іноземні фінансові установи ризикують також потрапити під санкції за проведення або сприяння проведенню значних транзакцій чи надання будь-яких послуг їм.

У США націлились на понад десяток транснаціональних мереж, які відмивають золото для російського виробника, підтримують російське виробництво безпілотників, а також закуповують матеріали для хімічної та біологічної зброї, обладнання для боротьби з БПЛА, верстати, промислове устаткування та мікроелектроніку.

Санкції запровадили проти московської біржі, страхової компанії СОГАЗ, проєктів «Арктик СПГ 1» та «Арктик СПГ 3», а також компанії Газпром Інвест.

  1. Як пише Reuters, московська біржа призупинила біржові торги та розрахунки в доларах і євро. Це означає, що банки, компанії та інвестори більше не зможуть торгувати обома валютами через центральну біржу, яка пропонує переваги з точки зору ліквідності, клірингу та нагляду.
  2. Замість цього їм доведеться торгувати на позабіржовому ринку, де угоди укладаються безпосередньо між двома сторонами.
  3. Представник великого російського експортера товарів, що не перебуває під санкціями, повідомив агентству Reuters таке: «Нам байдуже, у нас є юані. Отримати долари і євро в росії практично неможливо».
  4. Оскільки москва прагне до тісніших торговельних і політичних зв’язків з Пекіном, китайський юань витіснив долар і став найпопулярнішою валютою на московській біржі.

Під санкціями опинилися п’ять російських банків: «Промсвязьбанк», «Внєшекономбанк», «Сбєрбанк», «ВТБ Банк» і «ВТБ Капітал Холдинг». А також їхні представництва в інших країнах, як би вони не називалися.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий