Створили додаток, який відстежуватиме контакти з хворими на COVID-19 без урахування кордонів

  • 7 апреля, 10:28
  • 3972
  • 0

Група європейських спеціалістів та науковців в галузі цифрових технологій об'єдналися в некомерційну організацію PEPP-PT. Вона покликана відстежувати та переривати ланцюжки передачі коронавірусу.

Найближчим часом PEPP-PT (Загальноєвропейська комісія з відстеження близьких контактів із збереженням конфіденційності) планує також запустити додаток, який відслідковуватиме переміщення європейців та запобігатиме появі нових заражень, йдеться на сайті організації.

Як це працює 

Додаток PEPP-PT буде використовувати Bluetooth – зареєструвавши в своїй доступності новий пристрій з додатком, включеним в фоновому режимі, дані про нього будуть зафіксовані. Ці відомості будуть зашифровані і збережені тільки на пристрої користувача.

Якщо ж користувач заразиться коронавірусом, він зможе занести це в додаток, після чого всі люди, хто перебуває поблизу отримають повідомлення про це. При цьому наголошується, що додаток буде працювати незалежно від країни місцезнаходження.

Безпека

У пояснювальній записці до додатка йдеться, що "всі процедури, механізми, стандарти і код в PEPP-PT постійно контролюються командою безпеки" організації. Крім того, додаток перевірятимуть національні агентства з кібербезпеки і захисту даних тих країн, де він буде запущений.

Відстеження контактів необхідно для запобігання економічного і соціального колапсу внаслідок пандемії коронавірусу, стверджують в PEPP-PT.

Єдина можливість для досягнення цих цілей – відстежувати фізичну взаємодію і негайно ізолювати заражені випадки та ізолювати їх контакти. Це допоможе кожному європейцеві у відносно короткий термін повернутися до нормального життя,
– йдеться в маніфесті організації.

У PEPP-PT запевняють, що впровадять в додаток перевірені технології відстеження контактів, забезпечать безпечну анонімність, а також нададуть для перевірки код додатка, алгоритми і оцінку потенційних ризиків від його використання.

Реакція на додаток

Канцлер Німеччини Ангела Меркель повідомила, що знає про розробку програми та готова встановити її на своїх пристроях відразу після виходу. До PEPP-PT також приєдналися понад 30 компаній і університетів – вони допоможуть у розробці та просуванні програми.

Схожі рішення в Індії

Минулого тижня схожий додаток для смартфонів розробили в Індії. Він отримав назву AarogyaSetu і теж відстежує контакти громадян за допомогою Bluetooth і служб визначення місцеположення.

Користувачі також повідомляють в додатку про свою хворобу, після чого алгоритми розраховують ризик зараження для людей, які перебували в безпосередній близькості від хворого останнім часом, і повідомляє їх про це.

Розробило AarogyaSetu національне агентство Індії за цифровим перетворенням – відомство запевнило, що воно забезпечує конфіденційність даних, проте публікувати код, як планують європейські колеги, не стало. У Google Play вказується, що додаток просить у користувачів дозвіл на пару з пристроями через Bluetooth, зміну параметрів Bluetooth, а також на повний доступ до мережі і заборону сплячого режиму пристрою.

В Австрії вже запрацював подібний сервіс

Зауважимо, в Австрії також запрацював подібний додаток Stop Corona. Над його розробкою працював Червоний Хрест. Детальніше про особливості програми ви можете дізнатися із матеріалу Техно 24.

Що важливо знати про коронавірус в Україні та світі

Цей вірус зафіксували в Китаї наприкінці 2019 року. Однак, згодом, вірус поширився практично по всьому світу. Найбільш небезпечною серед європейських країн стала Іспанія. Там хворобу виявили в 135 032 людей, а померло від неї 13 055 хворих. На території Україні уже зафіксували 1 319 лабораторно підтверджених випадків зараження небезпечним вірусом, 38 із них виявилися летальним, ще 28 людям вдалося вилікуватися від хвороби.

COVID‑19 став сьомим вірусом такого типу, якими може заразитися людина. За останніми даними, від вірусу померли 70 356 людей, загалом захворіли 1 286 409 людей (дані станом на день 6 квітня 2020 року). До слова, є й хороші новини: вже 270 098 людей одужали від коронавірусу.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все