Українська компанія впроваджує технологію штучного інтелекту у процеси розмінування

  • 20 сентября, 19:31
  • 3775
  • 0

Засновник компанії "UADamage", Віталій Лопушанський, розповів про це під час робочої поїздки на Житомирщину разом з Першим віцепрем'єр-міністром та міністром економіки Юлією Свириденко. 

"Під час початку війни ми розпочали проект з оцифрування пошкоджень, використовуючи супутникові дані та штучний інтелект. Ми створили команду, яка інтегрує штучний інтелект у процес розмінування. Наша мета - пріоритезувати великі зони, що підлягають розмінуванню. Для цього ми застосовуємо супутникові дані для оцифрування кратерів, траншеїв та інших об'єктів, які ми виявляємо, і наносимо їх на карту кадастрового реєстру. Це дозволяє органам, таким як Міністерство оборони, ефективно пріоритезувати території для подальшого розмінування", - пояснив Лопушанський.

За його висловами, весь процес розмінування розпочинається з цифрової обробки супутникових даних для виявлення кратерів і траншей на всій території України. На другому етапі дані перевіряються за допомогою візуального огляду з використанням дронів, які виявляють на землі пластикові, касетні, та протитанкові міни. На третьому етапі вивчають підземні об'єкти, які можуть бути вибухонебезпечними. Їх виявляють за допомогою магнітометрів, термокамер, мультиспектральних камер, хімічних сенсорів і металошукачів. Уся ця комплексна інформація передається особам, які займатимуться розмінуванням територій.

"Наша перевага полягає в тому, що ми будуємо платформу, яка відкрита для всіх. Наша мета - прискорити процес розмінування в декілька десятків разів. Тому ми готові надавати свою платформу іншим компаніям, які займаються розмінуванням та використовують дрони для зйомок, а також володіють супутниковими знімками. Ми також готові надавати доступ до наших нейронних мереж, щоб дозволити їм автоматично обробляти ці дані", - додав Лопушанський.


Теги: ai ші
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий