Український учений запропонував для кіберзахисту ідентифікувати користувачів мережі Інтернет

  • 24 декабря, 13:19
  • 4813
  • 0

Закріплена у відповідному нормативно-правовому акті обов’язкова ідентифікація усіх користувачів мережі Інтернет могла би вирішити значну кількість проблем, пов’язаних із кіберзахистом і сферою кібербезпеки загалом.

Про це, коментуючи питання цифрової безпеки під час слухань в Комітеті ВР з питань цифрової трансформації «Національна кібербезпека та кіберзахист України, у тому числі у сфері критичної інфраструктури», зазначив доктор наук з державного управління, доцент, головний редактор наукового журналу «Вісник НАДУ», завідувач кафедри інформаційної політики та цифрових технологій Національної академії державного управління при Президентові України, Олександр Карпенко.

– Щодо практичних дій, все ж-таки, мені здається, що необхідно (хоча свого часу цьому був деякий спротив суспільства), в рамках того, що Україна наразі перебуває в стані війни з Російською Федерацією, і було б корисно, щоби ідентифікацію всіх користувачів (мережі Інтернет – Ред.) ми забезпечили через відповідний нормативно-правовий акт. Тобто, всі на сьогоднішній день користувачі мережі Інтернет – від дитини до органу влади – повинні бути ідентифіковані. Я думаю, що це вирішить дуже багато питань, пов’язаних із кіберзахистом і сферою кібербезпеки, – підкреслив Олександр Валентинович.

Головуючий на круглому столі – заступник голови Комітету ВРУ з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко – подякував Олександру Карпенку за «різкі цитати», висловивши впевненість, що за круглим столом вчений знайде багато опонентів своєї пропозиції, та назвав ідею тотальної ідентифікації користувачів мережі «дуже соціально дискусійними».

Олександр Карпенко зазначив, що ідентифікація користувачів мережі інтернет допоможе захиститися як від зовнішніх, так і від внутрішніх загроз, котрі містить «всесвітня павутина».   

– Я вважаю, що для того, щоби ми убезпечили себе як ззовні, так і всередині мережі, ми повинні знати хто стоїть, наприклад, в соціальних мережах за аккаунтом, при одержанні послуг чи зверненні до державного органу. Незважаючи на позитивні переваги, соціальні мережі в Україні стають каналом поширення неправдивої чи образливої інформації. Наприклад, зараз людина приходить у Макдональдс, заходить в Інтернет не під своїм профілем, а за допомогою фейкового аккануту та починає працювати проти конкретної особи чи органу влади (це навіть не до питання кібербезпеки, а ширше – до інформаційної безпеки), обливаючи брудом. Це безкарно. Агресор – Російська Федерація – так чинить уже давно, – зазначив завкафедрою НАДУ. – І мова в Україні ні в якому разі не йде про переслідування державою політичних опонентів чи наступ на свободу слова!

Олександр Карпенко не виключає, що ідентифікація користувачів може викликати невдоволення певної частини суспільства:

– Єдине – ми можемо наразитися в суспільстві на деякі проблеми, адже «пану Януковичу» це свого часу коштувало дуже дорого… Але зараз в країні іде війна. На території України дуже багато знаходиться, будемо казати чесно, російських інформаційних диверсантів, яких ми повинні відстежувати. Саме для того, щоби відокремити наших громадян, іноземців, будь-яких чесних та публічних користувачів Інтернету, я і запропонував увести таку ідентифікацію.

Доктор наук з державного управління в коментарі нашому журналістові описав орієнтовний механізм такої ідентифікації:

– Наприклад, Ви приходите в місце загального користування і Вам потрібно отримати доступ до Інтернету, – Ви показуєте документ, що засвідчує Вашу особу і працюєте, або ж ідентифікується самостійно, використовуючи наявні засоби цифрової гігієни. Сам механізм фіксації ще потрібно проробити. Інституцію, організацію (яка б займалася відповідним контролем – Ред.) потрібно теж визначити. Якщо Ви щось кажете публічно як журналіст чи як посадова особа, то Ви несете за це відповідальність. Те ж саме пропонується зробити і в мережі Інтернет.

Автор понад двохсот праць наукового та навчально-методичного характеру в галузі державного управління, педагогіки, психології, культурології та соціальних комунікацій зазначає: наразі вітчизняне законодавство дуже слабке у цьому питанні.

– У будь-якої публічної особи є прихильники і ті, хто буде дискредитувати її. На кафедрі інформаційної політики і цифрових технологій Національної академії державного управління при Президентові України в рамках наукових досліджень ми ґрунтовно займаємось питаннями цифрових трансформацій, цифрової безпеки, проводимо аналіз нормативно-правового забезпечення, напрацьовуємо відповідні рекомендації для нашого законодавця, – пояснює Олександр Карпенко.  

Є й певні пропозиції та напрацювання щодо зазначеного питання, пояснює учений, але поки що до законодавців вони не надходили. Як зазначив Олександр Валентинович – резонансне питання необхідності обов'язкової ідентифікації користувачів інтернет-мережі потребує подальшого наукового обговорення в рамках окремого комунікативного заходу, який у наступному році буде проведено в НАДУ.


Теги: інтернет
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все