Відомі переможці 3-го щорічного конкурсу Open Data Challenge 2019

  • 25 сентября, 09:06
  • 4369
  • 0

Двадцятого вересня під час фіналу національного конкурсу стартапів на основі відкритих даних Open Data Challenge було названо п’ять команд-переможниць, що розділять призовий фонд у 2,5 млн гривень. Фінал третього Open Data Challenge уже традиційно відбувся в межах щорічної події Open Data Forum 2019.

Open Data Challenge – це міжнародний формат конкурсу для розвитку інноваційних проєктів на основі відкритих даних, який в Україні виріс до масштабу найбільшого національного конкурсу в цій сфері. Мета конкурсу – залучення активістів, дослідників, дизайнерів та розробників для розвитку інноваційних сервісів та продуктів open data та big data, які сприятимуть вирішенню проблем українського суспільства та матимуть значний бізнес-потенціал.

Конкурс був організований: Міністерством цифрової трансформації у партнерстві з USAID/UK aid проєктом «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS», Фондом Східна Європа та 1991 Open Data Incubator.

Судді обрали 5 переможців:

  • Назар CityBot – муніципальний чат-бот, який інформує про роботу комунальних служб міста, попереджає про аварії та відключення, збирає дані лічильників та повідомляє про тарифи та їх зміни тощо.
  • Inspect.in.ua – вебсервіс, який, базуючись на результатах уже проведених перевірок компаній, формує перелік розповсюджених порушень, генерує персоналізовані рекомендації щодо усунення недоліків та виконує підбір зовнішніх спеціалістів.
  • Відкрита Влада – аналітичний вебсервіс для моніторингу роботи та виявлення корупційних зв’язків серед політиків, чиновників, державних, комунальних підприємств та організацій.
  • Мапа Реновації – інтерактивна мапа, що надає інформацію про стан закинутих будівель і просторів міста, пов’язані з ними виконавчі провадження; цільове призначення землі, актуальну діяльність активістів і забудовників.
  • Знай свого чиновника (Запарканом) – вебсервіс, який надає аналітичну інформацію для оцінювання чиновника на основі задекларованих статків, зв’язків із компаніями чи особами та генерує загальний рейтинг чиновників за ризик-факторами.

«Мінцифра робитиме усе можливе, щоб надалі про Open Data Challenge дізнались якомога більше людей, а в Україні побільшало бізнес-проєктів на основі відкритих даних. Антикорупційні проєкти, що створюються завдяки відкриттю даних, мають особливу цінність для українського суспільства та оновлення влади. Наше завдання – відкривати ще більше даних, усі причетні органи влади мають сумлінно виконувати Постанову КМУ № 835», – зазначивМихайло Федоров, Віцепрем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації України.

Журі обрало переможців за такими критеріями: використання відкритих даних, інноваційність рішення, антикорупційний вплив, перспективи розвитку, сильна та натхненна команда.

Окрім цього, у 2019 році вперше на Open Data Challenge окремим призом було відзначено проєкт із найбільшим антикорупційним впливом. Ним став проєкт «Знай свого чиновника (Запарканом)».

«За три роки через Open Data Challenge пройшли близько 500 команд. Усі вони пропонували проєкти, які мали призвести до реальних змін. Ми захоплено спостерігали, як зростає їхній професіоналізм, вмотивованість та бажання зробити свій внесок у покращення життя українців. Майже всі проєкти тією чи іншою мірою мали антикорупційну складову. Всі вони вже зробили чималий внесок і стали амбасадорами змін. Упевнений, що надалі результати будуть ще більш вагомими!» – підкреслив Віктор Лях, Президент Фонду Східна Європа. 

Цього року на конкурс надійшло 160 заявок із 30 міст України. Серед топсфер проєктів: транспортна, освітня, антикорупційна, екологічна, муніципальна та legal tech. До півфіналу потрапили 23 проєкти, а до акселераційної програми, що тривала протягом чотирьох місяців, пройшли 10 команд-фіналістів. 


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий