Власник TikTok закриє застосунок у США, якщо програє судові справи

  • 26 апреля, 14:00
  • 1367
  • 0

Власник TikTok, ByteDance, вважає за краще закрити застосунок у США, ніж продавати його потенційному американському покупцеві, якщо китайська компанія вичерпає всі юридичні можливості. Про це Reuters розповіли чотири джерела на умовах анонімності, оскільки не мають дозволу на спілкування з пресою.

За їхніми словами, алгоритми, на яких працює TikTok, вважаються основою загальної діяльності ByteDance, що робить продаж програми разом з алгоритмами малоймовірним.

Алгоритми не продаються

  1. TikTok працює за схожими алгоритмами, що й інші застосунки ByteDance в Китаї. Наприклад, Douyin. Вони вважаються навіть кращими за алгоритми конкурентів.
  2. Продати TikTok разом з його алгоритмами практично неможливо. Ці алгоритми захищені ліцензією на інтелектуальну власність, яка зареєстрована на ByteDance в Китаї. Тобто їх дуже складно відокремити від материнської компанії.
  3. Навіть якби це було можливо, сам процес відділення алгоритмів від американської частини TikTok — надзвичайно складна процедура. За словами джерел, ByteDance навряд чи дасть згоду на таке.
  4. Окрім того, ByteDance нізащо не погодиться продати один зі своїх найцінніших активів — ці алгоритми — конкурентам. Тому, найімовірніше, вони оберуть закрити TikTok у США, аніж позбутися свого «секретного джерела».

У 2020 році Китай ухвалив закон про контроль експорту, що обмежує експорт так званих контрольованих товарів. Тобто експорт алгоритмів, вихідного коду та подібних даних чи технологій підлягає процедурі отримання дозволу.

Генеральний директор TikTok заявив, що компанія планує оскаржити закон, підписаний президентом Байденом, який вимагає продати TikTok до 19 січня (за день до закінчення його президентського терміну), інакше застосунок заборонять. Але він може продовжити цей термін на три місяці, якщо вважатиме, що ByteDance робить успіхи в подоланні проблеми.

Американські сенатори схвалили цей закон переважною більшістю голосів через занепокоєння, що Китай може отримати доступ до даних американських користувачів або шпигувати за ними через застосунок.

Компанія ByteDance, якій належить TikTok, не розкриває публічно своєї фінансової інформації. Більшість своїх доходів вона отримує в Китаї з інших застосунків. США принесли TikTok близько 25% доходів минулого року.

Через те що фінансова інформація TikTok закрита, експертам важко оцінити його вартість.

У 2020 році адміністрація Трампа вже намагалася заборонити TikTok та WeChat (ще один застосунок ByteDance) у США, але суди цьому завадили. Відтоді застосунок стикався з частковими заборонами та спробами заборонити його повністю у США та інших країнах.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все