Vodafone протестував 5G в Україні та організував телеміст із Фінляндією

  • 28 мая, 09:00
  • 3792
  • 0

Vodafone протестувала технологію 5G, організувавши телеміст між Києвом, Івано-Франківськом і столицею Фінляндії Гельсінкі, де мережа працює з 2019 року. Про це йдеться в пресрелізі компанії.

  1. Участь взяли, зокрема, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, міністр зовнішньої торгівлі та розвитку Фінляндії Вілле Тавіо, президент Nokia Mobile Networks Томмі Вітто.
  2. 5G-телеміст організували під час форуму Action Forum 2024, який відбувся в центрі Промприлад в Івано-Франківську. Зв’язок відбувся через тестові indoor-рішення 5G, які Vodafone і Nokia побудували на території Промприладу, а в Києві — в офісі Vodafone.
  3. Йдеться, що під час тесту мережа була доступна не тільки для демонстраційного обладнання, під’єднатися можна було зі звичайних пристроїв, що підтримують 5G.
  4. Під час телемосту одночасно виступили музиканти, які перебували за 600 км одне від одного. Оркестр Eclectic Sound Orchestra зіграв на даху офісу Vodafone у Києві, а жіночий вокальний гурт Spivochi — на сцені Промприладу. Кажуть, що зв’язок дозволяв артистам синхронно виконувати композиції.
  5. Поки Vodafone Україна надає послуги швидкісного інтернету 3G і 4G. 

«Зараз 5G працює у понад 90 країнах світу. До того ж Європейський Союз планує покрити 5G територію всіх міст та основних шляхів до 2025 року. Ми маємо розвивати інновації та наздоганяти світ, навіть попри повномасштабну війну», — написав Федоров у своєму Telegram-каналі.

Чому це важливо

Нині 5G — це найсучасніший стандарт бездротового зв’язку, запущений у 2019 році. Це п’яте покоління мобільного зв’язку, що діє на основі стандартів телекомунікацій (5G/IMT-2020). Воно має забезпечувати значно вищу швидкість передачі даних, меншу затримку та більшу пропускну здатність порівняно з технологіями 4G.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в інтерв’ю Forbes сказав, що пілотний проєкт 5G-зв’язку в Україні може бути запущений уже в 2024 році. 

Наприкінці лютого національна комісія, що здійснює державне регулювання в галузях електронних комунікацій, дозволила «Київстар» випробовувати 5G.

Про впровадження в Україні 5G-частот розповідав й СЕО «Датагруп-Воля» Михайло Шелемба. За його словами, це станеться після обʼєднання «Датагруп-Воля» та lifecell.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий