Все заради інновацій? Маск вимагає контролю за чвертю акцій Tesla

  • 18 января, 07:01
  • 3732
  • 0

Мільярдер Ілон Маск заявив, що хоче ще більшого контролю над компанією Tesla. Він прагне мати близько 25%, що вдвічі перевищує його нинішню частку.

У понеділок Маск поставив членам правління Teska ультиматум, заявивши, що йому незручно робити Tesla лідером у багатьох сферах без контролю над компанією. В одному з кількох повідомлень на X (Twitter) на цю тему Маск заявив, що якщо він не матиме приблизно 25% голосів у Tesla, він волітиме створювати продукти у сфері ІІ в інших місцях.

«Мне неудобно выращивать Tesla как лидера в сфере искусственного интеллекта и робототехники, не имея ~25% голосов. Этого достаточно, чтобы быть влиятельным, но не настолько, чтобы меня нельзя было сбросить. Если этого нет, я предпочел бы создавать продукты вне Tesla. Вы как будто не понимаете, что Tesla — это не один стартап, а десяток. Просто посмотрите на разницу между тем, что делает Tesla и GM», — заявил он.

Раніше Маск стверджував, що Tesla вже є не просто автовиробником та лідером у сфері штучного інтелекту, що застосовується у реальному світі. Такі заяви звучали, зокрема, на першому тематичному заході – Дні штучного інтелекту – проведеному Tesla у серпні 2021 року. У липні минулого року Маск оголосив про створення xAI, власного стартапу у сфері штучного інтелекту, який має конкурувати із OpenAI.

Згідно з даними фінансової звітності компанії за третій квартал 2023 року, Маск зараз володіє приблизно 13% Tesla або приблизно 411 мільйонів акцій з 3,19 мільярда акцій компанії і залишається найбільшим акціонером автовиробника. Його доходи у компанії залежать від її успіхів. 2018 року акціонери Tesla схвалили компенсаційний пакет для Маска на 10 років. Згідно з ним, Маск мав отримувати компенсацію замість гарантованої зарплати, розмір якої залежить від капіталізації та інших показників компанії. Наразі триває судовий процес у Делавері за позовом одного з акціонерів Tesla, який стверджував, що рада директорів не виявила незалежності від Маска, коли виписала йому 55 мільярдів доларів премії за продуктивність у 2018 році. Після того, як суд ухвалить рішення, керівництво компанії має підготувати новий план виплат.

Цей рік Tesla почала невдало, втративши 94 мільярди доларів ринкової вартості через уповільнення зростання та скорочення норми прибутку. Крім цього, напередодні спалахнув скандал через можливе вживання Маском заборонених наркотиків, що викликало занепокоєння керівників та директорів його компаній. 


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий