Як працюватиме Starlink, система космічного інтернету Ілона Маска із 12 тис. супутників

  • 20 мая, 07:09
  • 4829
  • 0

Компанія Ілона Маска SpaceX збирається запустити перші 60 із 12 тис. супутників, які разом створять мережу космічного інтернету під назвою Starlink. Як же вона працюватиме?

За заявою проектувальників, Starlink зможе передавати інтернет-дані на 50% швидше, ніж це можливо при сучасній системі з оптоволоконними кабелями. Але головне завдання системи супутникового інтернету — це принести одночасно швидкий і недорогий інтернет у віддалені райони на планеті, де нерентабельно тягнути традиційну мережу, а також у літаки, кораблі та інші види транспорту, передає Business Insider.

Starlink планує позбавити актуальний інтернет від недоліків

Перший недолік — це просто відсутність можливості приєднатися до мережі. Як вже говорилося: в горах, пустелях, просто слабо населених регіонах. Адже інтернет — це все ще, хай і велика, але мережа підключених між собою комп’ютерів, де користувачі платять провайдерам за маршрутизацію даних.

Більшість даних передається через оптоволоконні кабелі, оскільки тут може пройти більше пакетів даних за проміжок часу, ніж у випадку металевих кабелів. Але при цьому оптоволокно є відносно дорогим матеріалом, якого потрібно дуже багато, щоб зв’язати всі ділянки суші.

Є тут і технічне обмеження, адже світло пересувається в вакуумі на 47% швидше, ніж у середовищі оптоволоконного кабелю. Від цього можуть виникати затримки (лаги), особливо помітні при відеодзвінках на максимально довгі відстані. Ілон Маск і його космічна компанія збирається зменшити лаг майже вдвічі.

Сьогодні і завтра супутникового інтернету

Поки ж передача даних через існуючі супутники є однією з найгірших. Більшість з таких супутників розташовані на геостаціонарній (що знаходиться над однією точкою планети) орбіті на висоті 35 786 км. За рахунок цього виникає більш ніж напівсекундне відставання при виклику. Особливо критичний такий лаг для фінансових установ, які переміщують мільярди грошей за частки секунди. І більш швидкий інтернет повинен давати перевагу над конкурентами.

SpaceX планує скоротити затримки, і одночасно давати доступ в інтернет буквально в кожній точці планети. Для цього і потрібна мережа з великого числа супутників, які розташовуватимуться над усією Землею.

У лютому 2018 року SpaceX запустиладва експериментальних супутника, які забезпечили компанію даними, що підтвердили можливість існування Starlink. 

Тепер SpaceX планує запустити перших 60 супутників для Starlink, напаковані як шпроти в банці, згідно фотографії, опублікованій Ілоном Маском. Кожен із них буде розгортатися дуже повільно в порівнянні зі звичайними супутниками, це повинно бути схоже на з’їжджаючу по столу колоду карт. Спочатку планувалося запустити їх у четвер, 16 травня, потім перенесли на добу, а у п’ятницю вирішили перенести ще на тиждень, щоб все остаточно перевірити. 

Супутники будуть розташовуватися на висоті приблизно 550 км над поверхнею, що в 65 разів ближче до Землі, ніж актуальні геостаціонарні супутники. Що вже забезпечить менший лаг.

Кожен супутник Starlink буде пов’язаний лазером із чотирма іншими, і це повинно зробити їх особливими, здатними передавать сигнал майже зі швидкістю світла. Але перші запущені партії не оснащаться лазерними установками, спочатку буде зв’язок через земні центри.

За словами Маска, у майбутньому користувачі зможуть придбати «модем», які буде ловити інтернет приблизно за 200 доларів. Для початкової стадії роботи мережі (зі слабким покриттям) буде необхідно запустити близько 400 супутників для слабого сигнала, 800 супутників — це вже помірний або хороший в певних місцях, а первинною метою буде вивід на орбіту 1600 супутників. Для «ідеальної» роботи системи по всьому світу буде потрібно 12 тис. таких передвальних станцій. Швидкість передачі даних від Лондона до Нью-Йорка має зрости на 40% в порівнянні з актуальним інтернетом. 

Друга серія передбачає 2800 супутників на висотах між 1100 і 1325 км, деякі з них розташовуватимуться на земних полюсах. Половину із цих 4400 супутників повинні запустити до 2024 року, ще три роки піде на повне формування. 

Проблеми, викликані Starlink

Кожен супутник зможе одночасно обробити близько 1100 користувачів, якщо ті будуть дивитися потокове 4К- відео. Відповідно, у містах така пропускна здатність буде недостатньою, але в них і так є достатньо способів підключитися до мережі, особливо з огляду на розвиток мобільного інтернету.

Інше питання стосується космічного сміття. Супутники по мірі виходу з ладу будуть замінювати (планований термін експлуатації — 5 років), але це створює потенційно величезну кількість «літаючих холодильників» над нашими головами. Сильно ускладниться і навігація по запуску кораблів з Землі, але ж їх тільки для запуску мережі потрібно буде запускати по 120 супутників на місяць (і оновлювати весь парк кожні 5 років).


Теги: spacex starlink
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все