За словами експрертів, квантові комп'ютери зможуть легко зламувати банки через 10 років

  • 10 июня, 14:28
  • 3766
  • 0

Згідно з офіційним звітом, Банк міжнародних розрахунків (BIS) визнав, що найбільшою загрозою для банківської системи в найближчі роки є квантові комп'ютери. BIS, яка базується в Швейцарії і спрямована на забезпечення співпраці між центральними банками різних країн і спрощення фінансових розрахунків між ними, опублікувала цю інформацію на своєму офіційному веб-сайті.

Окрім цього, в червні BIS розпочала проект під назвою Project Leap спільно з французькими і німецькими банками, який має на меті підготувати світ до переходу на квантово-стійке шифрування.

Експерти дійшли висновку, що протягом наступних 10-15 років квантові комп'ютери стануть настільки потужними, що зможуть зламати сучасні системи шифрування, які захищають фінансові дані та транзакції. Використовуючи квантові алгоритми, зокрема алгоритм Шора, зловмисникам знадобиться всього кілька годин або навіть хвилин для розшифрування конфіденційної інформації. Основна причина полягає в тому, що квантові алгоритми можуть розкладати великі числа на прості множники та декодувати ключі набагато швидше, ніж це здатні зробити класичні напівпровідникові комп'ютери.

Наразі важко передбачити, коли квантові комп'ютери досягнуть достатньої потужності та компактності для широкого використання, проте їх наявність вже створює хвилювання серед банкірів. Аналітики BIS припускають, що вже зараз зловмисники можуть крадти цінні дані у банках, з метою розшифрування їх у майбутньому. На конференції з кібербезпеки RSA Conference експерти висловили прогноз, що квантові комп'ютери зможуть ламати ключі починаючи з 2027 року.

Освідомлюючи ці потенційні ризики для своїх систем та даних, фінансовий сектор повинен напередодні впровадити надійні технології квантового зв'язку та захисту даних. У зв'язку з цим BIS разом зі своїми партнерами розпочав новий проєкт, в рамках якого вже розробляються протоколи шифрування, що відповідають вимогам квантового злому. Декілька з цих протоколів вже пройшли успішне тестування для обміну платіжними повідомленнями між центральними банками Франції та Німеччини.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все