12 інструментів DevOps-інженера для моніторингу архітектури

  • 14 февраля, 15:03
  • 5419
  • 0

Чому важливий моніторинг? Команди розробників кодять швидше, продукт потрібно тестувати оперативніше, робити релізи швидше і не просідати в рівні якості. Але часті зміни коду тягнуть лавиноподібне зростання помилок. Для отримання повної картини необхідно мати проактивний моніторинг ПО.

12 інструментів DevOps-інженера для моніторингу архітектури12 інструментів DevOps-інженера для моніторингу архітектури

Інструменти для моніторингу

Хороша моніторингова платформа дозволить відстежити продуктивність всієї системи і додатків локально, в хмарі або в контейнерних середовищах. Ефективний набір інструментів підвищить продуктивність і допоможе скоротити або навіть усунути час простою. Ви зможете планувати оновлення та нові проекти, краще розподіляти час і інші ресурси, а найважливіше - виявляти і вирішувати проблеми до того, як їх побачить користувач.

Інструменти:

  1. Sensu - гнучке рішення для перевірки працездатності телеметрії і служб. Використовується для моніторингу серверів, контейнерів, додатків, функцій і підключених пристроїв.
  2. Prometheus - інструмент з вбудованою базою даних, що використовує pull-метод для збору інформації.
  3. Nagios - старий надійний інструмент для моніторингу комп'ютерних систем і мереж з відкритим вихідним кодом, що започаткував моду на моніторинг у цілого покоління інженерів.

Управління конфігураціями

Засоби управління конфігураціями дозволяють автоматизувати підготовку і розгортання систем, примусово застосовувати необхідні конфігурації і усувати баги. Моделюючи інфраструктуру коду, ви можете застосовувати контроль версій, автоматизоване тестування і безперервну доставку в додатки. Автоматизація рутинної, схильної до помилок роботи призводить до підвищення швидкості, передбачуваності і масштабованості. Також забезпечуються стандартизовані конфігурацій в test, dev і prod середовищах.

Інструменти:

  1. Ansible - інструмент на Python. Застосовується без агента і використовує імперативний підхід.
  2. Chef - інструмент на Ruby, імперативний підхід управління конфігураціями.
  3. Puppet - декларативний підхід, використовує специфічну «доменну» мову і архітектуру агент / майстер.

Інструменти оповіщення

Система оповіщення повинна бути досить чутливою, щоб реагувати на перебої, але не настільки чутливою, щоб спамити вас повідомленнями про дрібні падіння, які не помітять користувачі. Інструменти оповіщення допомагають закласти основу для політик безпеки, а також налаштувати: кого повідомляти, як моніторити і як встановлювати пріоритети відновлення.

Інструменти:

  1. PagerDuty - ситуаційна платформа управління з доповненнями для аналітики, аналізу подій і автоматичного реагування на інциденти.
  2. ServiceNow - використовує автоматизовані робочі процеси для ITSM (IT Service Management), обслуговування клієнтів і бізнес-процесів.
  3. Slack - можна повісити оповіщення на ту ж платформу, яку ви використовуєте для групових чатів і спільної роботи.

Метрики

Як тільки ви автоматизуєте управління конфігурацією, налаштуєте оповіщення та моніторинг, у вашому розпорядженні будуть дані, які можна аналізувати. Постає питання: «як надійно зберігати і аналізувати інформацію?». Потрібна система зберігання, яка дозволить об'єднувати і вивчати показники системи, поведінку користувачів, рівень обслуговування і ризики.

Інформація, що отримується з метрик, допомагає приймати рішення на всіх рівнях бізнес-процесу, поліпшуючи вашу здатність відповідати SLA (Service Level Agreement), задовольняти очікування клієнтів і обґрунтовувати потребу в інвестиціях.

Інструменти:

  1. InfluxDB - база даних для роботи з тимчасовими рядами, підходяща для довгострокового зберігання даних.
  2. Splunk - використовує модель бази даних, як в пошукових системах.
  3. AWS - підтримує широкий спектр цілей зберігання, включаючи реляційні та нереляційні бази даних, сховище даних для аналітики, базу даних часових рядів, базу даних реєстру для зберігання транзакцій тощо.

Візуалізація

Інструменти візуалізації можуть розглядатися в якості основи для набору інструментів, які використовуються під час моніторингу. Ви можете об'єднувати дані, сортувати і візуалізувати їх в різних панелях. Тонкі налаштування дозволять команді створювати і спільно використовувати власні напрацювання в області моніторингу.

Інструменти:

  1. Grafana - може використовуватися поверх різних сховищ даних, включаючи Graphite, InfluxDB і Elasticsearch.

Незалежно від того, де ви знаходитесь в своїй DevOps-подорожі, розумно переглянути поточну ситуацію і визначити місця, в яких можна щось змінити.

Джерело перекладу


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все