7 трендів ринку праці в IT з цифрами (які ви, звичайно, заперечите)

  • 16 сентября, 11:25
  • 4518
  • 0

Формулювати тренди – зазвичай справа невдячна: ризикуєш або зіграти в капітана Очевидність, або нарватися на чийсь відгук на кшталт «Не вигадуйте – насправді все навпаки», причому підкріплений прикладами та даними. Проте рекрутингове агентство Indigo вважає, що іноді підбивати підсумки та аналізувати загальні риси ринку праці корисно – щоб розуміти, куди ми все-таки йдемо. Такі топ-7 трендів українського ринку праці можна виокремити наразі. 

1. IT-фахівців стає більше… 

Так, за результатами опитування DOU, тільки за 2018 рік кількість працівників IT збільшилася на чверть із гаком, і станом на кінець року склала майже 160 тис. фахівців. За два роки галузь зросла аж на 60%. А за даними свіжого огляду від IT-компанії N-iX, кількість українських девелоперів у 2019 році зросте до 200 тис., а в наступному році – ще на 20 тис.  

7 трендів ринку праці в IT з цифрами (які ви, звичайно, заперечите)

2. Але попит все ще перевищує пропозицію 

За даними DOU, чисельність ваканій протягом 2018 року зросла в 1,5 рази, а роботодавців, які розміщують пропозиції для IT-фахівців – майже на 40%. До того ж, у минулому році українські компанії вдвічі активніше відкривали нові офіси в українських містах, і це позначилося на затребуваності фахівців. Загалом, наша рідна галузь в Україні зростає приблизно на 20% на рік (за даними різних експертів). Для порівняння, загальносвітовий приріст – приблизно 6,2% (за підрахунками BRDO та асоціації IT Ukraine). 

3. Аутсорсинг працевлаштовує більшість фахівців

Так, 60% представників професії IT працюють саме в аутсорсингових компаніях. Водночас і частка інших типів роботодавців збільшується: стартапів в Україні нараховується вже більше 2000, міжнародних R&D-офісів – більше 100. 

4. IT-фахівці повертаються додому 

П’ять років тому посилився і так уже активний відтік IT-талантів за кордон. Наразі ж експерти відзначають протилежну тенденцію – вони повертаються, з різних причин, зокрема – економічної: зарплати вищі, але вартість життя, податки та інші фінансові витрати «з’їдають» більшу частину цієї різниці. Скільки саме повернулося – визначити важко, експерти називають різні цифри, аж до половини IT-фахівців, які поїхали в 2014-2015 роках. 

Доволі оптимістичні дані і щодо планів: за результатами дослідження DOU «Портрет ІТ-спеціаліста», 45% опитаних відзначили, що «думають про еміграцію, але поки нічого не роблять», а 35% – що «не мають таких планів». Активно готуються до від’їзду лише 8% респондентів. 

5. Гендерний баланс вирівнюється

Щоправда, д-у-у-уже поступово. Так, частка жінок у галузі в 2019 році зросла лише на 1% і склала в середньому 24% (водночас в аутсорсингових компаніях частка жінок – 28%, в продуктових та стартапах – 23% та 22% відповідно).

7 трендів ринку праці в IT з цифрами (які ви, звичайно, заперечите)

6. Покоління Z тікають з офісів 

Молоді люди, які вже зараз активні на ринку праці (і їхня частка збільшуватиметься з кожним роком), надзвичайно цінують не тільки гнучкість та свободу. Конкурувати роботодавцям доведеться і з духом підприємництва, який особливо розвинений саме в «зетів». Так, за даними дослідження Randstad Employer Brand Research, саме серед Z-респондентів (18-24 роки) більше тих, хто віддасть перевагу власній справі (аж 40%). 

7. Вища освіта втрачає позиції

І цей тренд актуальний для усіх галузей. Lifelong learning, навчання peer-to-peer та онлайн забирають переваги неповороткого та неадаптивного до блискавичних змін тривалого навчання. Згідно з опитуванням DOU 2019 щодо вищої освіти серед IT-фахівців, наразі лише 6% респондентів взагалі не радять вступати до вишів. Проте опитані фахівці наголошують: повний набір знань вища школа не дає, отже, необхідна самоосвіта, а також є сенс уже з 1-2 курсу шукати стажування чи роботу, щоб орієнтуватися в актуальних вимогах. 

А які зміни на ринку праці в IT-секторі спостерігаєте ви – його безпосередні гравці?

Джерело: indigo.co 


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все