Рекрутингові тренди 2024 року: що чекає на IT-галузь у світі, який поглинають війни – колонка

  • 4 апреля, 07:04
  • 3494
  • 0

Розвиток технологій упродовж останніх років показав справжній бум. Департамент статистики США підрахував, що у 2022 році кількість вакансій уже складала 1 795 300, і із часом повинна вирости на 25%. Водночас глобальні суспільні процеси почали рух у протилежний від прогресу бік — ми стали свідками кількох спалахів конфліктів та навіть безпосередніми учасниками повномасштабної війни, яку розпочала росія. Додаймо до цього світову економічну рецесію та постпандемічний період.

Марина Панчук, керівниця відділу ІТ-рекрутингу Alcor, розповідає, як це вплинуло на процеси працевлаштування в ІТ та якими вони будуть у 2024 для українців. 

Українське ІТ зараз

Попри безліч трансформацій всередині самої галузі, якщо розглядати ситуацію з проєкцією на Україну, IT-галузі вдалося не лише стати єдиною сферою експорту, яка показала зростання, а й залишитися в течії трендів майбутнього. Повномасштабна війна, блекаути та інші проблеми не завадили заробити 7,3 мільярда доларів та побити показник 2021 року на 406 мільйонів. Така стійкість до викликів — гарний фундамент для майбутнього зростання, але динаміка ситуації коливається і в інший бік.

Статистика Нацбанку підказує, що 2023 рік закрився гіршими показниками. Експорт українських IT-послуг у 2023 році склав $6,7 млрд, що на 8,4% менше, ніж у 2022 році, коли він досяг рекордних $7,3 млрд. Для воюючої країни показники цілком хороші. Так, потік інвесторів зменшився, але ситуація не така критична, аби говорити про серйозні проблеми й «падіння» індустрії. У нас хороша концентрація талантів, фахівці швидко адаптуються та тримають планку, а експертиза в кількох ключових секторах (defence-, military- і medTech) може дати Україні перевагу на глобальному ринку праці.

Які тренди будуть актуальними найближчим часом

AI is a new black для роботодавців та рекрутерів

Запуск ChatGPT у листопаді 2022 року прискорив використання ШІ на робочому місці. За цей час він жодного разу не «вигорів» та не поскаржився на умови праці, тож залученість технології до повсякденних процесів лише зростатиме.

McKinsey розглядає ШІ як головний чинник, який впливатиме на інтелектуальну роботу. Linkedin теж так вважає, орієнтуючись суто на бізнес — 44% роботодавців у США хочуть збільшити використання АІ.

Для рекрутерів АІ стане обов’язковим інструментом. Технологія дозволить швидко та якісно порівнювати кваліфікації і навички кандидатів, а також підібрати ідеальний метч для професіонала та компанії. Аналітики Accenture прогнозують, що найбільш активно АІ увірветься в банкінг, страхування, програмні платформи, ринки капіталу, енергетику та медіа. Зокрема йдеться про глобальну автоматизацію рутинних процесів та збільшення ефективності працівників. Якщо передбачити виклики та добре адаптуватися, то win-win для всіх сторін цілком можливий.

Blockchain набирає обертів

На початку 2024 року SEC схвалив перші в США регульовані біржові фонди (ETF) на спотовий Bitcoin. Це означає, що тепер на відповідних біржах фонди зможуть торгувати спотовим біткоїном, тобто інвестори отримали зрозумілий для них інструмент для роботи з криптовалютами.

Це означає, що ринок криптовалют зростатиме, а цифрові монети будуть активніше рухатися до статусу звичного фінансового інструмента. Це може спровокувати зростання попиту на відповідних фахівців, і виглядає так, що цей попит лише зростатиме. В Україні цих вакансій зараз не так багато, однак на іноземних біржах ситуація дещо інша. Також варто врахувати, що спеціалістів на цьому напрямку теж не надто багато, однак очевидно, що зростання попиту спровокує і ріст пропозиції.

Defense-, military- і medTech з нами надовго

Ми перебуваємо у фазі активної повномасштабної війни, у якій технології — на передових ролях. Чого вартує заява Федорова про те, що ми можемо зробити понад мільйон дронів на рік. Лише цей напрям передбачає роботу з радіочастотами, електронікою та технологіями з розпізнавання об’єктів на основі АІ.

Два роки війни вивели Україну на новий рівень у цих галузях, адже експертиза фахівців здобута на практичних кейсах. Ці напрями важливі не лише для нашої держави, тому й на глобальному рівні завоювати нові позиції цілком реально. А що з кадрами, адже вони вирішують усе?

AIN.UA дослідив, що в Україні оформилася вертикаль Defence Tech, у якій зайняті за різними оцінками від 7000 до 10 000 людей. Уже набрали обертів BRAVE1, UA Dynamics (розробник дронів), Punisher (спорядження), GRIZELDA (розробник ШІ-рішень), інші стартапи також зростають. Біотехнології та інноваційні підходи в протезуванні так само навряд чи залишать міжнародний ринок байдужим.

Що шукатимуть працівники

Прогнози кажуть, що трендами для талантів на наступний рік будуть безпека, стабільність та гнучкість. Також одним із ключових пунктів буде можливість віддаленої роботи — зараз 98% фахівців планують працювати з дому принаймні значну частину своєї кар’єри.

Це відповідає загальному настрою власників компаній — 8 з 10 керівників зі списку Fortune 500 не планують відмовлятися від віддаленої роботи. Віддалена робота вже показала свою ефективність за правильно налаштованих процесів, і знову повертатися до великих витрат: бізнесу — на офіс (гроші), працівників — на дорогу (час) — зараз ніхто не поспішає.

Зарплатні бенефіти також зі списку пріоритетів нікуди не зникнуть, але паралельно компаніям важливо створити стабільну робочу атмосферу та відкрити можливості для кар’єрного зростання. На такі кроки працівники можуть відповісти лояльністю, а зменшення турбот із пошуку персоналу завжди бажане.

Ще один пункт — працівники шукатимуть місце, де зможуть розвиватися та займатися цікавими проєктами. Тому курси з англійської, психологічна підтримка та інші активності довкола роботи точно будуть у топі.

Куди рухатися?

Динаміка зростання ринку праці в ІТ вимагатиме постійного розвитку та відповідності сучасним технологічним тенденціям. Сем Альтман шукає трильйони доларів на заводи з виготовлення чипів для машинного навчання, тож очевидно, що технологія АІ буде передовою. В Україні є десятки вакансій на ці позиції, і попит ринку буде лише зростати. Українським компаніям також варто врахувати цей фактор та зайнятися залученням і розвитком талантів, яким цікава сфера штучного інтелекту.

Що стосується глобальної конкуренції, то навіть попри масові звільнення з великих компаній зарплатні очікування та податкові реалії дозволяють Україні залишатися привабливим місцем для міжнародного ІТ-бізнесу. Звісно, інвестори будуть зважувати безпекові ризики, однак українські компанії можуть знайти аргументи, аби схилити шальки терезів на свою користь. Ідеальним рішенням є відкриття софтверних R&D центрів в Україні, адже це стимулює не лише економіку, а й розвиток людського капіталу.

Українським фахівцям потрібно докладати зусиль та збільшувати свою цінність за рахунок навичок та експертизи в передових технологіях. Штучний інтелект, блокчейн та кібербезпека найближчим часом будуть мейнстрімом, й українському ринку потрібно посісти важливе місце на цій хвилі.

Наш ринок ІТ переживає важкі часи, однак це стосується і глобальної сфери загалом. У часи змін потрібно бути гнучким, аби вибороти місце в авангарді. Працювати потрібно багато та ефективно, однак не варто перетворювати зростання на шалений спринт, адже байка про перегони зайця та черепахи вже перевірена часом та гірким досвідом. Аналіз стану працівників повинен проводитися так само ретельно, як і досягнення робочих цілей, інакше є загроза зробити ривок і зійти з дистанції, хоча траса передбачена для марафону.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все