Аутстафінг, аутсорсинг і PDS: переваги та відмінності

  • 6 марта, 15:40
  • 4778
  • 0

Термінологія - штука непроста. Одні і ті ж слова можуть означати зовсім різні речі в різних організаціях. В Україні більшість малих і середніх IТ-компаній називають себе «IT-аутсорсерами». Тим часом, великі і державні компанії, як правило, позиціонують себе не як IТ-аутсорсинг, а, скоріше, як компанії, що працюють в областях розробки продуктів і керованих послуг - Product Development Services.

Згодом навіть невеликі компанії поступово стали позиціонувати себе як «розробники ПЗ на замовлення» (Custom Software Development), замінивши цим «аутсорсинг».

Отже, давайте розберемося, що до чого.

Аутстафінг, аутсорсинг і PDS: переваги та відмінності

Аутстафінг

Це вид співпраці найбільш простий для розуміння. Клієнт відчуває брак робочої сили і потребує більшої кількості співробітників для виконання роботи. Завдання клієнта - збільшити продуктивність команди. Тому клієнт наймає співробітників з офшорної компанії для прискорення процесу розробки.

Менеджмент

Менеджмент здійснюється клієнтом. Команда просто переймає існуючу методологію, процеси, інструменти моніторингу та підхід до комунікації. Репозиторії, середовища і засоби автоматизації зазвичай знаходяться на стороні клієнта або управляються клієнтом.

Відповідальність за якість

Аутстаф проекти також часто називають «доповненням персоналу» (Staf Augementation).

Постачальник поповнює існуючу команду клієнта своїми співробітниками. Відповідальність за терміни, якість і бюджет несе менеджер. А менеджер - співробітник компанії клієнта.

Дохід

Модель аутстафінгу працює за схемою обміну «час на гроші». Оплата може бути організована у вигляді погодинних тарифів, або у вигляді моделі Cost +. Клієнти купують годину роботи, а продавець отримує прибуток від проданих годин.

З огляду на те, що необхідна організаційна складність тут низька, конкуренція дуже висока. І це - конкуренція за ціною. Велике число постачальників конкурують за право обслуговувати невеликі бізнеси. 

Джерело доходу

Ключ до отримання більшого доходу в області аутстафінгу - продаж більшої кількості годин. Чим більше людей, тим більше грошей.

Джерело доходу - трудові ресурси.

Аутсорсинг

Аутсорсинг - передача однієї з бізнес-функцій сторонньому провайдеру. Компанія може передати на аутсорсинг своє виробництво, бухгалтерський облік, розробку, тестування, підтримку або центр обробки дзвінків і т.д.

Говорячи про IT, розробка, тестування, управління продуктом, технічне обслуговування і підтримка можуть бути передані на аутсорсинг як окремі послуги або як інтегрована функція розробки ПО.

Менеджмент

Управління аутсорс проектом може мати складну структуру. Як правило, частково управління здійснюється на стороні клієнта (управління продуктами, програмами), а частково - на стороні постачальника (менеджер проекту, тімлід, Product Owner).

Аутстафінг, аутсорсинг і PDS: переваги та відмінності

Відповідальність за якість

Залежно від структури менеджменту, постачальник бере на себе відповідальність за якість виконання відданої на аутсорсинг функції. Для вимірювання якості і результатів застосовуються стандарти якості і формалізовані методики розробки. Наявність управлінських функцій дозволяє компанії-постачальнику застосовувати стандарти і метрики і здійснювати контроль над ними. Це також тягне за собою зобов'язання дотримуватися стандартів і виконувати KPI.

Дохід

Тут діє те ж правило: чим більше людей, тим більше грошей. Але для постачальника, краще не обмежуватися тільки цим правилом. Процеси, методології розробки, готові рішення, автоматизація та багато іншого - все це прискорювачі рішень (Solution Accelerators). Впроваджуючи стандарти і автоматизацію стандартних рішень, компанія може уникнути повторного винаходу велосипеда для множинних проектів. Все це називається терміном «операційна ефективність» (operational excellence). Скорочення витрат при підвищенні операційної ефективності дає додатковий прибуток.

Іншими словами, при правильному підході, для замовника не буде різниці, якщо розробник Іван вийде з проекту, а QA-фахівець Петро автоматизує свої тести. Поки команда розробників забезпечує результати, які вона повинна забезпечувати, нікого не хвилює, як це робиться.

Джерело доходу - операційна досконалість.

Послуги з розробки продуктів (PDS)

PDS означає, перш за все, зміна мислення. Зрілі компанії розуміють, що крім виконання технічних завдань, вони можуть надати свої знання, досвід і консультацію. Відбувається еволюція від виконавців до мислителям, а потім - до технологічних партнерів клієнта. Еволюція до того, щоб бути відповідальним за продукт, а не тільки за годинник.

Менеджмент

Щоб мати можливість надавати послуги з розробки продуктів (PDS), компанія-постачальник повинна напрацювати досвід і знання в області бізнес-аналізу, управління проектами, управління продуктами (Product Ownership) і знання галузей (domains), в яких працюють клієнти.

Тому на PDS проектах, як правило, є ролі Проектної менеджера, Власника продукту (Product Owner), Архітектора, Керівників напрямів (QA Lead, DevOps Lead і т.д.). У деяких випадках ці ролі можуть доповнювати або дзеркально відображати відповідні ролі на стороні клієнта. В інших випадках ці ролі позиціонують як ролі з боку постачальника, замовник тільки формулює бізнес-завдання. 

Крім того, компанія отримує можливість створювати центри компетенцій і доменні практики. Люди в них можуть працювати не в рамках конкретного проекту або групи проектів. Основне завдання практик і центрів компетенції - купувати і розвивати знання в конкретних областях. Наприклад, медицина, автомобілебудування, електронна комерція, банкінг (Health Care, Automotive, e-Commerce, Finance and Banking)

Це дає компанії-постачальнику набагато більше свободи. Команди можуть організувати зручні процеси, вибирати й адаптувати свої методології.

Відповідальність за якість

Коли управління продуктами (Product Management) і проектами (Project Management) здійснюється на стороні постачальника, це означає не тільки свободу, а й повну відповідальність за поставку програмного продукту включаючи дотримання термінів, бюджетів і рівня якості. Таким чином, відповідальність за якість лежить на постачальнику.

Дохід

У PDS-проектах компанія як і раніше заробляє більше грошей, маючи більше людей. Але це стає побічним ефектом. Джерело доходу - інтелектуальний продукт. Він може приймати різні форми, наприклад, вищі погодинні тарифи (рейт) для інженерів з більш високою кваліфікацією і / або додатковими знаннями в індустрії та бізнесі. Або в формі фаз і сервісів, що генерують інтелектуальний продукт. Наприклад, фази проектування (Solution Design), бізнес-аналізу, аудиту, а також сервіси розробки, тестування, підтримки (support and maintenance).

Як правило, чим більше ризиків і відповідальності бере на себе постачальник, тим вище його прибуток.

По матеріалам DataArt


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все