Чому ми вигораємо і як з цим боротися?

  • 2 февраля, 06:03
  • 4234
  • 0

Автор: Serhii Verbovyi, Employer Branding Manager, Binariks

Я працюю в креативній та ІТ індустріях вже понад 4 роки, наразі я займаю посаду маркетолога в компанії Binariks. Щодня, я часто спілкуюся з розробниками, дизайнерами та іншими категоріями IT-фахівців із різних компаній. Реалії сьогодення виглядають, так що більшість із них стикались з професійним вигоранням.

Завдяки результатам опитування FlexJobs і Mental Health America  проведеним станом на середину 2020, ми знаємо, що 75% працівників з США пережили професійне вигорання. Також, за даними опитуванням, проведеним анонімним додатком Blind – 68% технічних працівників відчувають себе більш виснаженими, ніж до пандемії та асоціюють такий стан з віддаленою роботою.

Варто знати, що у професійного вигорання є різні стадії. Саме тому важливо помітити вигорання на ранньому етапі. Якщо ви просто втомилися від робочих буднів та усвідомлюєте це, ви зможете позбутися цього відчуття через кілька днів відпочинку. Достатньо виспатися, провести вихідні за містом, чи прочитати хорошу книгу. І ви легко наповнитесь силами та енергією.


Якщо говорити про емоційне вигорання, яке вже укоренилось, його не позбутися за одні вихідні чи прочитану книжку яка вас змотивує почати нове життя. Від стресів та постійної нервової напруги, у вас погіршується сон, зростає дратівливість і частіше виникають конфліктні ситуації як на роботі, так і в сім'ї. Також, каталізатором вигорання можуть бути соціальні та політичні події. Саме тому вирішення закоренілого вигорання може зайняти тижні.

В загальному, нам відомі наступні фактори, які сприяють вигоранню:

  1. Рутинна та нецікава робота;
  2.  Перевантаженість роботою;
  3. Незрозумілість робочих завдань;
  4.  Проблеми із тайм менеджментом;
  5.  Стресові ситуації;
  6.  Відсутність фідбеку.

Повністю виключити вплив негативних факторів у робочому процесі, звісно, неможливо. Проте, правильно впроваджена профілактика професійного вигорання допоможе запобігти негативним наслідкам. 

Зокрема у пригоді стане work-life balance, який дасть чудову можливість перезавантажитися і повернутися до роботи повним енергії та сил. Також, важливу роль відіграє здоровий сон, який допоможе вам відновитись та набратись сил на нові звершення. Ще рекомендуємо вам не забувати про золоті правила сну, такі як лягати спати в приблизно однаковий проміжок часу, та не ламати це правило на вихідних. Але якщо у вас є проблеми зі сном однозначно зверніть увагу на проект Headspace від Netflix, який розповість як краще виспатися. Кожен епізод розповідає про помилки, дає корисні поради та завершується вправою на розслаблення.

Ведіть активний спосіб життя та підтримуйте фізичну форму. Знайдіть спортивне хобі, яке буде приносити вам радість, а не перенапружуватиме і вимагатиме над результати. Як варіант, приділіть час бігу чи тенісу, або будь-якій командній грі із друзями. До прикладу у Binariks як, і у більшості ІТ компаній є декілька клубів по спортивних інтересах де завжди можна зіграти з однодумцями у: футбол, волейбол, баскетбол.
Також гарним антидотом від стресу та моментом перезапуску можуть стати прості паузи під час роботи на прогулянки на свіжому повітрі. 

Якщо розумієте, що нічого із вище переліченого не допомагає вам впоратись зі станом вигорання, тоді настав час йти у відпустку. Старайтесь планувати кілька тижнів безперервного відпочинку щороку. Згідно з дослідженнями британських вчених, відпочивати варто хоча б по 4 дні кожні 62 дні, це допоможе не допустити вигорання. Також після відпустки постарайтесь увійти в робочий процес максимально плавно й не завантажуйте себе роботою по максиму, щоб наздогнати те, що ви пропустили за період відпустки.

Ще є варіанти підійти до ситуації кардинально і змінити свої будні за допомогою формату Workation. Зміна локації добре впливає на продуктивність та креативність. Чому? 
Ви міняєте звичне місце роботи та виходити зі стандартного таймлайну буднів, які кожного дня однакові, наче у фільмі ‘’День бабака’’. Дивлячись на інші краєвиди та пізнаючи нові культури, ви починаєте генерувати нові ідеї й отримуєте безліч мотивацію продовжувати це дослідження. Поєднання роботи з подорожами підтримуватиме вас у тонусі. Також воно перешкоджає розвитку апатії та депресії. Навіть маленька тижнева подорож приносять безліч позитивних емоцій і вражень, а вони, разом із гнучким графіком, є одним із головних засобів від вигорання. Ну й не забувайте, що під час відпустки чи вихідних днів жодної роботи.

Отже, варто пам'ятати, що емоційне вигорання – не мейнстрімна проблема, а реально існуюча загроза фізичному та психічному здоров'ю,      яка офіційно визнана ВООЗ. Не забувайте типові симптоми вигорання, щоб вчасно зрозуміти, коли вам потрібно зробити паузу, та почати розв'язувати проблему. Також зверніть увагу на поради від психологів як можна боротись з емоційним виснаженням. Надіюсь цей матеріал допоможе вам побороти так звану хворобу креативного класу та просто отримувати задоволення від вашого життя. 


Теги: карьера
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все