Debian проти Ubuntu: який дистрибутив Linux кращий для ноутбуків, настільних комп'ютерів і серверів

  • 26 сентября, 14:40
  • 4448
  • 0

Існує, здавалося б, нескінченний список дистрибутивів на вибір, якщо ви зацікавлені в Linux. Проте, одним з найпопулярніших дистрибутивів є Ubuntu. Якщо ви чули про Linux, швидше за все, ви чули про Ubuntu.

Можливо, ви чули, що Ubuntu заснований на іншому дистрибутиві, Debian. Який з них вибрати?

Debian проти Ubuntu: який дистрибутив Linux кращий для ноутбуків, настільних комп'ютерів і серверів

Які основні відмінності?

По-перше, Ubuntu і Debian в значній мірі схожі. Обидва використовують одну і ту ж систему управління пакетами і ви часто знайдете програмне забезпечення, упаковане для обох. Однак під поверхнею є деякі ключові відмінності, про які слід пам'ятати.

Не все програмне забезпечення, доступне для Ubuntu, є для Debian через ліцензійні обмеження в останньому. У Debian сильніша позиція щодо вільного програмного забезпечення. Це відноситься і до прошивиа, тому не все обладнання, яке працює з Ubuntu, буде працювати з Debian.

В Ubuntu також є особисті архіви пакетів, зазвичай відомі як PPA. Це дозволяє легко встановлювати пакети, недоступні в офіційних репозиторіях Ubuntu. Це значно спрощує установку більш широкого спектру програмного забезпечення, ніж в Debian.

Обмеження, що накладаються на Debian, не такі суворі, як ті, які використовуються в деяких інших дистрибутивах, але про це слід знати. Debian також має інший цикл випуску, ніж Ubuntu. Як це, так і різні ліцензійні обмеження впливають на певні варіанти використання, як ми побачимо пізніше.

Debian vs Ubuntu: використання на ноутбуках

Як ви, можливо, зрозуміли з наведеного вище розділу, Ubuntu часто набагато простіше використовувати на ноутбуках, ніж Debian. Частково це зводиться до сторонніх прошивок і програмного забезпечення. На більшій частині апаратного забезпечення нових ноутбуків відсутні драйвери з відкритим вихідним кодом.

Деякі виконавчі файли доступні в репозиторіях Debian, але більш широкий діапазон апаратного забезпечення легше підтримувати в Ubuntu. Це в поєднанні з програмним забезпеченням, доступним в PPA, означає, що вам буде простіше приступити до роботи з пропрієтарним програмним забезпеченням в Ubuntu.

Ubuntu 19.04 «Disco Dingo»

Ubuntu 19.04 «Disco Dingo»

Нарешті, якщо ви хочете ноутбук з Ubuntu, ви можете його просто купити. Можливо, хтось продає ноутбуки з попередньо встановленою Debian, але ймовірність того, що ви зустрінете ноутбук з уже встановленою Ubuntu, в рази вище.

Debian vs Ubuntu: використання на настільних комп'ютерах

Коли справа доходить до використання на настільному комп'ютері, Debian має більше шансів, тому що ймовірність безпроблемного знаходження драйвера набагато вище, ніж на ноутбуці, особливо якщо ви ретельно вибираєте своє обладнання. Якщо ви збираєте свій власний комп'ютер, це буде зробити не важко, якщо ви маєте справу з готовим ПК, може бути, трохи складніше.

Коли справа доходить до установки, вам, як правило, буде простіше з Ubuntu. Це не обов'язково плюс для кожного користувача, але скоріше для багатьох. Конфігурація в Ubuntu проста, а ось наскільки легко налаштувати Debian, багато в чому буде залежати від вашого ПК.

Debian 10 «Buster»

Debian 10 «Buster»

Найскладніше, що вам доведеться пережити, це відеокарти. Nvidia пропонує драйвери, які будуть забезпечувати гідну продуктивність для багатьох своїх карт. Проте, якщо ви хочете використовувати драйвери з відкритим вихідним кодом, вам більше пощастить з картами AMD.

Debian vs Ubuntu: використання на сервері

У Debian немає завантаження на сервер. Замість цього він пропонує мінімальний базовий інсталятор. Основний вибір - вибрати образ для архітектури вашого процесора. Після установки базової системи ви встановлюєте необхідне програмне забезпечення. Звідси ви можете вибрати серверне програмне забезпечення або більш детальну установку.

У випадку з Ubuntu є кілька інсталяторів. Один призначений для настільного використання, інший призначений для використання на сервері. Треті призначені для інших варіантів використання. 

Сторінка завантаження Ubuntu, в тому числі Ubuntu Server

Сторінка завантаження Ubuntu, в тому числі Ubuntu Server

Debian часто використовується в серверних середовищах з кількох причин. Однією з таких причин є його репутація стабільності. Це пов'язано з відносно старими, але перевіреним пакетами, тому вони мають менше шансів на наявність помилок.

Ubuntu як і раніше є хорошим вибором для серверного програмного забезпечення, але він схильний використовувати більш нові версії програмного забезпечення. Це плюс, якщо вам потрібні функції, знайдені в більш нових версіях програмного забезпечення, але це означає, що пакети не перевірені часом.

Установка Ubuntu Server

Установка Ubuntu Server

Debian і Ubuntu проти інших дистрибутивів

Чому вибрати Debian або Ubuntu замість дистрибутива, такого як Arch або Fedora? Одним з ключових переваг використання будь-якого з цих дистрибутивів є їх популярність. Якщо вам потрібна порада щодо вирішення проблеми, ймовірність того, що хтось уже стикався з цією проблемою і вона була вирішена в Ubuntu або Debian швидше буде більше. 

Популярність допомагає, коли справа доходить до пакетів. Ви знайдете пакети DEB, які працюють на Debian для великої кількості програм і ще більше для Ubuntu, оскільки його система PPA означає, що ви знайдете багато доступного упакованого програмного забезпечення.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все