17 безкоштовних програм для системних адміністраторів

  • 13 апреля, 10:30
  • 5244
  • 0

У кожного адміна існує набір улюблених програм для виконання рутинної роботи. Побутує така думка, що сисадміни завжди байдикують, це звичайно не так. У грамотного фахівця завжди все під контролем. Пропонуємо вашій увазі підбірку з безкоштовних програм для системного адміністрування.

Аналізатори

1. Netcat

17 безкоштовних програм для системних адміністраторів

Netcat, часто описуваний як «швейцарський ніж», надзвичайно корисний для всього, що стосується відправки або отримання інформації про мережеві порти. Це багатофункціональний інструмент для налагодження і дослідження мережі, оскільки він може створювати практично будь-які види з'єднань, які вам знадобляться.

2. iPerf / JPerf

Між будь-якими двома вузлами знаходиться мережа - величезна чи маленька. Простий пінг між двома вузлами підходить тільки для перевірки загальної досяжності і розуміння часу кругового обходу для невеликих пакетів. Якщо ви хочете виміряти реально досяжну пропускну здатність, вам потрібен інший інструмент, такий як  iPerf.

iPerf3 - остання версія цього інструменту. Ви запускаєте клієнт на двох кінцях мережі, налаштовуючи параметри, необхідні для вимірювання продуктивності. Він підтримує налаштування багатьох параметрів, пов'язаних із синхронізацією, буферами і протоколами (TCP, UDP, SCTP з IPv4 і IPv6). Після виконання він активно вимірює і повідомляє про пропускну здатність, втрати, затримки, джиттер і т.д. ви можете ініціювати кілька одночасних підключень, щоб дійсно імітувати навантаження в мережі. Дуже зручний інструмент!

Якщо ви більше віддаєте перевагу графічному інтерфейсу, то подивіться на Jperf. Він в поважному віці, але все ще працює як годинник.

3. Wireshark / Tshark

Wireshark  - не має аналогів серед аналізаторів мережевих протоколів, і, чесно кажучи, один з кращих безкоштовних мережевих інструментів, коли-небудь створених. Коли ви вирішуєте мережеву проблему і вам дійсно потрібно зануритися глибше, всередину пакетів - Wireshark буде вашим мікроскопом.

Якщо ви шукаєте щось для захоплення командної стоки або, можливо, ви хочете програмно ініціювати захоплення пакетів, не забудьте перевірити  TShark . Він включений в Wireshark і працює аналогічно Tcpdump.

4. Nmap / Zenmap

17 безкоштовних програм для системних адміністраторів

Nmap  (Network Mapper) - це сканер безпеки, який використовується для виявлення хостів та сервісів в комп'ютерній мережі, який створює таким чином «карту» мережі. Для досягнення своєї мети Nmap відправляє спеціально створені пакети цільовому хосту, а потім аналізує відповіді.

Nmap надає неймовірну кількість функцій для дослідження мереж, включаючи виявлення вузлів, виявлення служб та детектування операційної системи. Знову ж таки, якщо ви є великим шанувальником графічного інтерфейсу, обов'язково завантажте пакет з  Zenmap.

5. Paessler SNMP Tester

SNMP може бути складним. Ось чому вам потрібен хороший тестер, наприклад  Paessler SNMP Tester.

Ідея цієї програми полягає в тому, щоб мати інструмент, який дозволяє користувачеві налагоджувати дії SNMP, щоб знаходити проблеми зі зв'язком або з даними в конфігураціях моніторингу SNMP. Використовуйте цей інструмент, щоб перевірити, чи буде ваша конфігурація SNMP працювати з такими програмами, як PRTG Network Monitor.

Моніторинг і логування

6. NTOPNG

Названий на честь популярної команди top в Unix, ntop показує використання мережі аналогічно тому, як top показує використання системи. Ntopng, заснований на libpcap, є версією наступного покоління оригінального ntop. Він був написаний в портативному вигляді, що дає йому гнучкість для роботи на різних платформах: Linux, Mac OSX і Windows.

Веб-інтерфейс ntopng дозволяє переглядати дані про трафік і збирати звіти про стан мережі. Ви можете використовувати численні критерії для сортування, включаючи IP-адресу, порти, протоколи рівня 7, AS BGP і так далі. Ви навіть можете створювати довгострокові звіти для збору таких показників, як пропускна здатність з плином часу.

7. Nagios

17 безкоштовних програм для системних адміністраторів

Nagios - це програмне рішення для мережевого моніторингу. Фактично це набір рішень для моніторингу доступності мережі, аналізу потоків даних і безпеки, а також збору журналів для аудиту.

З  Nagios XI  ви можете відстежувати все, від інфраструктури до додатків з сильною деталізацією. За допомогою Nagios Log Server ви можете швидко переглянути центральне сховище логів або налаштувати тригери, які попередять вас про критичні події, такі як загрози. А за допомогою  Nagios Network Analyzer  ви зможете глибше оцінити працездатність і цілісність ваших систем і мережі.

8. Real-Time NetFlow Analyzer

Real-Time NetFlow Analyzer  знадобитися вам щоб легко знайти пристрої з високою пропускною здатністю, знаходити програми та пристрої, які споживають найбільшу пропускну здатність і швидко усувати уповільнення роботи мережі, а також ізолювати трафік за додатком, доменом, кінцевою точкою або протоколом.

9. Kiwi Syslog Server

За допомогою  Kiwi Syslog Server Free Edition ви можете збирати, переглядати і архівувати до 5 джерел логів, включаючи маршрутизатори, комп'ютери або інші пристрої. 

Він простий у використанні і абсолютно безкоштовний для невеликих цілеспрямованих робіт по логуванню. Ви можете переглядати журнали в режимі реального часу, збирати статистику і навіть налаштовувати попередження та оповіщення. Це не тільки повідомлення системного журналу, а й SNMP trap, які ви можете збирати і аналізувати за допомогою Kiwi.

Конфігурація і трансфери

10. Netmiko

Netmiko , являє собою бібліотеку Python для багатьох постачальників, яка спрощує Paramiko (який є модулем для роботи ssh в python), орієнтуючи її на мережеві пристрої. Це більш просунутий інструмент, і він корисний тільки в тому випадку, якщо ви використовуєте Python для сценаріїв або автоматизації. Це спрощує SSH-з'єднання, виконання команд і пошук даних.

17 безкоштовних програм для системних адміністраторів

У кожного вендора є свої особливості взаємодії з оболонкою. Будь то привілейовані режими, експертні режими або застосування функцій, Netmiko покликаний спростити це низкорівневе управління SSH для широкого кола мережевих вендорів.

Netmiko підтримує наступні платформи:

  • Cisco IOS, IOS-XE, IOS-XR, ASA, NX-OS і WLC (з обмеженим тестуванням)
  • Arista EOS
  • HP ProCurve
  • HP Comware (обмежене тестування)
  • Juniper Junos
  • Brocade VDX (обмежене тестування)
  • F5 LTM (експериментальний)
  • Huawei (обмежене тестування)

11. Tftpd32 server

У якийсь момент вашої повсякденної роботи в якості мережевого адміністратора вам доведеться передати файл конфігурації або файл образу на маршрутизатор. Протягом багатьох років TFTP легко виконував цю задачу і, хоча альтернативні протоколи існують, є хороші шанси, що ви все одно зіткнетеся з ситуацією, коли TFTP простіше.

І для простого протоколу потрібна проста і надійна програма -  tftpd32 . Це стандарт індустрії і цим все сказано.

12. FileZilla

Просуваємося по протоколам. Тепер нам потрібен FTP сервер і клієнт, і для цього найкраще підійде FileZilla. Можливість підключення до захищених хостів SSH робить його відмінним вибором, якщо вам потрібно надати клієнту більш зручний доступ до GUI, ніж до інтерфейсів CLI.

13. WinSCP

Крім стандартних FTP і TFTP протоколів, може знадобитися працювати з незвичайними SFTP і SCP. WinSCP  - це безкоштовний SFTP-клієнт з відкритим вихідним кодом, FTP-клієнт, WebDAV-клієнт, S3-клієнт і SCP-клієнт для Windows, основна функція якого - передача файлів між локальним і віддаленим комп'ютером. Крім цього, WinSCP пропонує скрипти і базові функції файлового менеджера. І все це з приємним графічним інтерфейсом

14. SolarWinds SFTP / SCP Server

17 безкоштовних програм для системних адміністраторів

Ну а якщо нам потрібен сервер SFTP і SCP, то з ним відмінно впорається  SolarWinds SFTP / SCP Server. Сервер є багатопотоковим і зазвичай використовується для завантаження виконуваних образів і резервних конфігурацій для маршрутизаторів і комутаторів. Ви можете авторизувати певні IP-адреси або діапазони, щоб обмежити відправку та отримання безпосередньо на сервер для забезпечення підвищеної безпеки, і запускати його в якості служби на централізованому сервері.

Термінали і текстові редактори 

15. Notepad ++ / UltraEdit / Sublime Text

Якщо ви все ще використовуєте звичайний старий блокнот, ви не уявляєте, що ви втрачаєте. Вдоскональте свою роботу з текстом за допомогою одного з цих текстових редакторів:

  • Notepad ++
  • UltraEdit
  • Sublime Text

16. Cygwin

Якщо ви коли-небудь використовували Linux, ви познайомилися з корисними командами, такими як «grep», «ls», «top», «df», «pwd» і так далі. У світі Windows нам не вистачає деяких з цих команд, і у нас вони є, вони написані в якомусь іншому неінтуітівнимі синтаксисі. Хіба не було б здорово мати команди і аплети Linux в Windows? Для цього є  Cygwin.

Cygwin - це велика колекція інструментів GNU і Open Source, які забезпечують функціональність, аналогічну дистрибутиву Linux в Windows. Ви можете не тільки запускати знайомі команди, але також завантажувати (подібно apt-get або yum) різні інструменти Linux.

17. PuTTY

PuTTY  - це клієнт SSH і telnet для платформи Windows, що зарекомендував себе за багато років. Це просто, портативно і ефективно!


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все