Docker. Список команд для початківців

  • 19 февраля, 14:58
  • 6920
  • 0

Docker - відмінний інструмент, який дозволяє створювати хмарні додатки і системи. Щоб почати працювати з ним через термінал, вам знадобляться команди, перераховані нижче.

# 1. docker ps - дивимося список запущених контейнерів

Напевно, слід почати з команди docker ps, що виводить список запущених контейнерів. Їй можна передати кілька параметрів, ось найкорисніші з них:

  1. -q - «тихий» режим, в якому команда виводить тільки id контейнерів (корисно, коли вам потрібно знати тільки id або ж про використанні цієї команди в сценаріях).
  2. -a - показує всі контейнери, а не тільки запущені.

Docker. Список команд для початківців

# 2. docker pull - завантаження образу

Як правило, образи створюються на основі базового - з Docker Hub, де є безліч вже готових образів і які можна використовувати, а не витрачати час на створення власного. Для завантаження готового образу використовується команда docker pull.

# 3. docker build - збирає образ

Дана команда збирає образ Docker з файлу докера (dockerfile) і контексту збірки. Контекст збірки - це набір файлів, розташованих по визначеному шляху. Для завдання імені образу використовуйте параметр -t, наприклад, «docker build -t my.». Збирає образ з поточного каталогу ( ».«) - останній параметр це ім'я каталогу, в нашому випадку точка вказує, що каталог - поточний.

# 4. docker logs - дивимося логи

Дозволяє переглянути логи зазначеного контейнера. Можна використовувати прапор -follow, щоб стежити за логами працюючого контейнера, наприклад, docker logs -follow my.

# 5. docker ru- запускаємо контейнер

Запускає контейнер на основі зазначеного способу. Приклад команди docker run my -it bash В даному випадку буде запущений контейнер з образу my, а після в ньому буде запущений bash.

# 6. docker stop - зупиняє контейнер

Використовується для «м'якої» зупинки контейнера. Приклад: docker stop my_cont. Можна зупинити не конкретний контейнер, а всі запущені - docker stop $ (docker ps -a -q).

# 7. docker kill - «вбиває» контейнер

Не намагається акуратно завершити процес, подібна системною командою kill. Як і в попередньому випадку, можна «вбити» всі контейнери: docker kill $ (ps -a -q).

# 8. docker rm - видаляє контейнер

Для видалення контейнера використовується команда docker rm, наприклад, docker rm my_cont.

# 9. docker rmi - видаляє образ

Команда docker rmi (i від image) видаляє образ, наприклад, docker rmi my.

# 10. docker volume ls - список томів

Дана команда показує список томів, які є основним механізмом для зберігання даних, що генеруються контейнерами Docker.

З іншими командами можна ознайомитися в документації Docker 


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все