Facebook продавала дані, шантажувала розробників і прикривала партнерів: що відомо з витоку документів соцмережі

  • 21 ноября, 11:02
  • 4973
  • 0

Розкрили матеріали судової справи, як Facebook використовував розробників додатків для швидкого залучення користувачів, надавав доступ до даних лише обраним компаніям-партнерам і боровся з конкурентами під прикриттям турботи про користувачів.

6 листопада 2019 року журналіст Дункан Кемпбелл надав виданням NBC News, Computer Weekly і Süddeutsche Zeitung 7000 сторінок документів з судового процесу між Facebook і компанією Six4Three. Її засновник звинувачує соцмережу в умисній шкоді стороннім розробникам, яка призвела до закриття компанії.

Велика частина документів - поштові листування та інші розмови співробітників Facebook за період з 2011 по 2015 рік. 1210 документів позначені грифом «Суворо конфіденційно».

Згідно з опублікованими документами, Марк Цукерберг разом з радою директорів і топ-менеджерами Facebook заохочували розробників розробляти мобільні додатки на платформі Facebook, пропонуючи використовувати фото, списки друзів, інформацію про відносини та інші персональні дані користувачів.

Потім Facebook використовував дані про користувачів в якості важелів впливу на розробників, змушуючи оплачувати рекламу на суму не менше $ 250 тисяч в рік або ділитися даними про користувачів під загрозою припинення доступу до API.

Наприклад, соцмережа надавала Amazon доступ до призначених для користувача даних за рахунок оплати реклами в Facebook, а додатку MessageMe відключила доступ через високу популярність і потенційну конкуренцію з Facebook.

Якщо додаток або сервіс могли становити загрозу Facebook, вони тут же відключалася від API соцмережі - незалежно від домовленостей, а менеджери заявляли про зміну угоди.

При цьому для підтримки гарного іміджу Facebook планував публічно розповісти про закриття доступу API для розробників, пояснивши це захистом конфіденційності користувачів.

Як з'явилась судова справа

У квітні 2013 року компанія Six4Three запустила додаток Pikinis, який автоматично збирає фотографії людей в купальниках на Facebook для швидкого пошуку друзів або знайомств з новими людьми в місті.

Воно використовувало інструменти Facebook для розробників (API), які спрощували розробку і запуск додатків і дозволяли отримувати дані про користувачів соцмережі.

Facebook продавала дані, шантажувала розробників і прикривала партнерів: що відомо з витоку документів соцмережі

Pikinis

Facebook заявляла, що сторонні додатки будуть на рівних умовах конкурувати з додатками соцмережі. Але в 2014-2015 роках закрила доступ до API для десятків тисяч розробників, навіть якщо вони не порушували політику Facebook.

В результаті зникло безліч додатків. Серед них:

  • Klout - сервіс вимірювання впливу користувачів в соціальних мережах.
  • Сервіс Lulu, що дозволяє жінкам оцінювати чоловіків, з якими вони зустрічалися.
  • Додаток для виявлення шахрайства з особистими даними Beehive ID.
  • Додаток-рація для передачі голосових повідомлень Voxer.
  • Мессенджер MessageMe.
  • Плагін для браузерів SocialFixer, що дозволяє налаштовувати інтерфейс Facebook.

Всього було призуминено 27 тисяч додатків.

Після закриття доступу до API Pikinis теж довелося закрити. Засновник Six4Three Тед Крамер подав до суду на Facebook, стверджуючи, що соцмережа навмисно закрила доступ до даних, щоб знищити його і не розвивати конкуренцію.

У грудні 2018 британський парламент, який проводить власне розслідування, пов'язане з Facebook, оприлюднив 250 сторінок справи Краммера, а 6 листопада 2019 року було опубліковано ще 7 тисяч сторінок.

Розвиток платформи Facebook

У 2007 році Facebook також стала платформою для розробки додатків. Компанія називала свій сервіс аналогом операційної системи і говорила, що будь-хто може створити додаток, навіть якщо він буде конкурувати з сервісами соцмережі.

«Платформа - ключ нашої стратегії. Ми віримо, що існує безліч різних соціальних програм, а також способів спілкування і обміну інформацією, і вважаємо, що не можемо розвивати все самі», - говорив Цукерберг колегам-керівникам.

Facebook продавала дані, шантажувала розробників і прикривала партнерів: що відомо з витоку документів соцмережі

Для реклами Facebook провела World Hack Event, випустила навчальні відеоролики і відправила євангелістів-розробників до виробників ПЗ, щоб показати, як створювати додатки для платформи.

Соцмережа обіцяла, що додатки допоможуть значно збільшити аудиторію сторонніх сервісів. Розробники могли отримувати інформацію не тільки про своїх користувачів, але і про їх друзів, підключивши API Facebook.

З боку Facebook це був стратегічний крок, який дозволив залучити мільйони нових користувачів за допомогою інфраструктури та ідей незалежних розробників.

З 2007 по 2011 рік база користувачів Facebook збільшилася з 60 до 800 млн активних користувачів на місяць, а бажання працювати зі сторонніми розробниками дедалі меншало.

Наприклад, віце-президент Facebook Хав'єр Оліван скаржився, що 19 з 20 кращих програм на платформі заохочують дружбу з людьми, з якими користувачі не стали б дружити в реальному житті. Він чинив тиск на колег, щоб закрити програму Games Friend Finder для пошуку партнерів для онлайн-ігор, незважаючи на протести співробітників - додаток не порушував політики компанії.

Через кілька місяців після цього компанія стала відключати додатки, що розсилають занадто багато повідомлень - під удар потрапили не тільки шкідливі, але і легальні сервіси. Однак Facebook це проігнорувала.

Зліт і падіння iLike і Refresh

Оглядачі Computer Weekly привели приклади продажу компаній-розробників через зміни правил Facebook.

iLike

Аудіосервіс iLike розробив додаток на платформі Facebook, в якому можна було переглядати кліпи і публікувати відгуки про концерти. До листопада 2007 року він став одним з найпопулярніших додатків платформи з аудиторією в 15 млн користувачів.

Гендиректор iLike Алі Партові регулярно відвідував штаб-квартиру Facebook в Каліфорнії і спілкувався з керівниками компанії. Він говорив, що у платформи Facebook великий потенціал не тільки для бізнесу, але і для інтернету в цілому.

Facebook продавала дані, шантажувала розробників і прикривала партнерів: що відомо з витоку документів соцмережі

iLike

За словами Партові, в той час у Facebook з'явилися проблеми з додатками-спамерами і він попросив вжити заходів. Компанія розробила алгоритми блокування спаму і відключення API, що надають дані про користувачів. Але вони працювали для всіх додатків на платформі Facebook, крім тих,  що належать самій соцмережі.

iLike втратив доступ до своїх користувачів на Facebook. Наприклад, були недоступні розсилки на релевантні концерти, через що компанія втратила доходи від концертних агентств.

Партові разом з братом-партнером Хаді скаржилися в Facebook про нерівноцінність сторонніх і офіційних додатків, але не отримали відповіді.

Менеджер по розробці новинної стрічки соцмережі Ручі Сангва заявив: «Компанія говорила про паритет в 2006 році, але з часом пріоритети змінилися».

У 2009 році Партові, втративши більшу частину грошей і клієнтів, зустрівся з одним з директорів Facebook і запропонував купити iLike. У відповідь він почув: «Ми могли б вас купити, але за дуже невеликі гроші. Чому? Тому що ми можемо просто закрити вас ».

В результаті iLike купила MySpace за $ 20 млн.

Refresh

У 2011 році запустився стартап Refresh, який збирав інформацію в LinkedIn, Twitter і Facebook про людей, з якими у користувача призначена зустріч або спільна робота. До 2013 року аудиторія додатка Refresh на платформі Facebook зросла до 1,6 млн користувачів в місяць.

Директор по партнерським угодам Facebook Константінос Папамілтіадіс занепокоївся про перспективи Refresh. Усередині компанії він називав Refresh додатком, з яким Facebook не хоче ділитися даними, і обговорював варіанти партнерства: Refresh надаватиме дані про своїх користувачів або платитиме за рекламу.

Facebook продавала дані, шантажувала розробників і прикривала партнерів: що відомо з витоку документів соцмережі

Константінос Папамілтіадіс

Віце-президент Facebook з партнерствам ІМЕ Арчібон обговорив з командою Refresh можливу угоду, але не зміг домовитися про «рівноцінний обмін цінностями».

У вересні 2013 року менеджери Facebook наказали якомога швидше відключити Refresh від платформи соцмережі, а в 2015 році власники Refresh продали бізнес LinkedIn.

Боротьба з потенційними конкурентами

Блокування

Журналісти, які вивчили опубліковані документи, вирішили, що керівники Facebook часто побоювалися, що конкуруючі соцмережі і сервіси можуть використовувати дані користувачів Facebook.

Наприклад, в 2011 році гендиректор Bitly (сервісу для скорочення URL-адрес, який раніше використовувався в Twitter) Пітер Стерн запропонував Facebook розгортати посилання з Twitter. За його словами, бізнес-клієнти Facebook бачили великий обсяг трафіку з Twitter, не розуміючи, що насправді трафік йде через Facebook.

Після втручання Стерна топ-менеджери Facebook попросили команду інженерів переконатися, що Twitter внесений до «чорного списку» доступу до API. 

Інших розробників Facebook намагалася відключити від API, якщо бачила загрозу власним сервісів. У 2012 році Facebook запустила сервіс Facebook Gifts, за допомогою якого користувачі могли посилати один одному подарунки. Функція вбудована в інтерфейс повідомлень про дні народження.

Під удар потрапляли схожі сервіси, що використовують дані про дні народжень друзів користувача. Співробітникам Facebook доводилося вигадувати, яким чином можна підвести додатки під блокування, незважаючи на те, що вони не порушували правил використання API.

Згідно з внутрішніми документами, в 2013 році керівництво Facebook усвідомило, що соцмережа досить виросла за рахунок розробників додатків, тому необхідність в них відпала.

Facebook продавала дані, шантажувала розробників і прикривала партнерів: що відомо з витоку документів соцмережі

Зростання щорічної аудиторії Facebook

У жовтні 2012 року Цукерберг схвалив більш жорстку стратегію боротьби з конкурентами і розробку нової платформи, яка обмежує програмам доступ до даних користувача.

Цукерберг особисто визначав конкурентів і становив «чорні списки», за якими на компанії накладалися обмеження доступу до інформації користувачів. Для виключення компанії зі списку потрібно було ствердження глави Facebook.

Якщо Facebook вважала додаток конкурентом, для отримання доступу до друзів користувача та іншої інформації потрібно було підписати офіційну угоду з певними умовами. Також всі розробники додатків були зобов'язані ділитися еквівалентними даними про своїх користувачів з Facebook.

Покупки

Також Facebook купувала конкуруючі компанії і переводила їх співробітників в штат соцмережі. Наприклад, керівники Facebook порахували WhatsApp загрозою сервісу Facebook Messenger і всієї соцмережі.

«Компанії намагаються створити соціальні мережі і замінити нас», - заявив Марк Цукерберг в розсилці керівництву Facebook. Він запропонував відключити рекламу WhatsApp і інших месенджерів всередині Facebook.

Його занепокоєння підтвердили і інші менеджери, наприклад, глава по зростанню продуктів Хав'єр Оліван вважав, що месенджери можуть «перетворитися в Facebook», вказавши, що 31 грудня 2012 року WhatsApp обробив 18 млрд повідомлень. За його словами, зростання популярності смартфонів і месенджерів стало головною загрозою для їхнього бізнесу.

У лютому 2014 року Facebook оголосила про покупку WhatsApp за $ 22 млрд, а також Instagram за $ 1 млрд, щоб позбутися від потенційних конкурентів.

Також компанія відстежувала стартапи на ранніх стадіях за допомогою сервісу аналітики Onavo і визначала, які компанії варто купити для власного розвитку або запобігати конкуренції.

Аналіз конкурентів

Згідно з документами, директор по партнерським угодам Facebook Константінос Папамілтіадіс проаналізував 40 тисяч додатків на платформі Facebook, щоб визначити, які з них представляють серйозну загрозу.

Він попросив розділити додатки на категорії, які охарактеризував як «приносять користь Facebook» або «непотрібні, але здатні викликати PR-бурю в разі відключення».

Найпопулярнішими стали комунікаційні додатки, які не витрачали гроші на рекламу і не надавали дані про себе в Facebook.

У міру перевірки Папамілтіадіс наполягав, що потрібно якомога швидше заборонити додатки для контактів і знайомств. Папамілтіадіс знайшов підтримку з боку керівника платформи Facebook Еллісон Хендрікс, яка також наполягала на активних діях проти додатків для контактів.

Також додатки аналізувалися за типом: наприклад, керівництво Facebook вважало, що компанія повинна заборонити доступ до даних друзів астрологічним, фото-, мультимедійним, музичним, книжковим і фітнес-сервісам.

Аналізуючи конкурентів, Facebook думала про створення сервісу для знайомств ще в 2014 році і навіть формувала команду, але Цукерберг відкинув ідею.

Вимушена монетизація

У 2012 році Facebook розробила рекламний сервіс Neko для збільшення числа установок додатків. Папамілтіадіс запропонував використовувати його як інструмент впливу і надавати доступ до даних, тільки якщо розробники витратять на рекламу не менше $ 250 тисяч.

Він розіслав по відділах інструкцію по блокуванню доступу до API, якщо розробники додатків не купували потрібний обсяг реклами. Це стало одним з інструментів впливу на Refresh.

За рік на Neko компанія заробила близько $ 600 млн, що віце-президент по продуктах Facebook Майк Вернал назвав божевіллям.

План Switcheroo і відключення API

Facebook підготувала нову версію платформи для розробників в 2014 році і планувала оголосити про припинення доступу до даних про друзів користувача та інших API на конференції F8. Але в міру наближення F8 керівництво компанії захвилювалися, що анонс міг викликати зайвий шум і затьмарити виступ Цукерберга.

Тому керівник відділу розробки продуктів Facebook Ілля Сухар спільно з Цукербергом придумав план Switcheroo, за яким глава соцмережі виступив на F8 з промовою про підвищення довіри і безпеки користувачів за допомогою нової платформи.

Цей виступ став захистом і поясненням причин, за якими розробники позбудуться «критично важливих даних».

Facebook продавала дані, шантажувала розробників і прикривала партнерів: що відомо з витоку документів соцмережі

Виступ Цукерберга на F8, 2014 рік

Зміни оголосили під час доповіді «Новий логін в Facebook і Graph API 2.0», на якому спікери сконцентрувалися на новому сервісі авторизації. Зміни для розробників вказали лише побічно: «Також ми видаляємо кілька рідко використовуваних API, подробиці можна прочитати в списку змін».

Як зазначено в листуванні співробітників Facebook, «рідко використовувані API» включали в себе і найпопулярніші інструменти обробки даних.

30 квітня 2015 року Facebook відключила доступ до друзів, стрічок новин і інших данних. Щоб впоратися з негативними відгуками, компанія найняла агентство OutCast, яке розробило план висвітлення новини в пресі.

Наприклад, Facebook просила агентство підготувати кілька відгуків від позитивно налаштованих розробників, які допоможуть нейтралізувати негатив на адресу компанії.

Після релізу розробникам потрібні місяці, щоб отримати відповіді від Facebook - вони були заплутаними й суперечливими.

В на початку 2015 року Facebook запустила оновлену програму «білих списків», щоб дозволити окремим додаткам отримувати доступ до даних. Привілейований доступ до API отримали Lyft, Netflix, Microsoft, Hootsuite, GoDaddy і кілька інших компаній. Airbiquity і Ticketmaster теж увійшли в «білий список».

Реакція Facebook на витік

Компанія не стала спростовувати справжність отриманих журналістами документів. У розмові з Business Insider представники Facebook заявили , що документи не розкривають повної картини того, що відбувається.

«Старі матеріали вирвані з контексту кимось, у кого є план проти Facebook, а поширені вони з повною зневагою до законодавства США», - вважають в компанії.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все