iOS розробник, хто він? Перший досвід, ЗП та розвиток

  • 10 сентября, 05:53
  • 5392
  • 0

Ми взяли інтерв’ю у iOS розробника у Israel IT, Тараса Гураля. Тарас розповів, що потрібно вміти та знати, з чого почати, чим продовжити, скільки заробляє iOS розробник та дав пораду для початківців! 

iOS розробник це?

- Дивись, ось у тебе є айфон, і у мене є айфон, у нас обох є інстаграм. Я точно знаю, що десь є розробники, які написали інстаграм для айфонів і тепер ми маємо змогу скролити стрічку. Впринципі, це і є суть роботи іос розробника. Писати апки для айфонів, або як кажуть в загальному писати код під “яблучні платформи”.

Тоді я хочу спочатку запитати, що таке Х код. А далі розповім для чого.

- Ось, наприклад, ми спілкуємось українською мовою, а айфон розуміє таку мову програмування як Swift. Власне Х код для нас це такий месенджер в якому ми (розробники) спілкуємось. Тут ми описуємо і UI частину, бізнес-логіку (звідки нам взяти дані). Також через Х код ми можемо відправити додаток безпосерендьо у Аппстор. Загалом, це така буденна штука для іOS розробника. 

іOS девелопер створює софт лише для айфон, айпед та айпод?

- Ні, чим круті яблучні платформи, то це мовою Swift. Swift дає змогу працювати з будь-якими яблучними продуктами. Умовно кажучи, сьогодні я пишу код для айфону, а завтра хочу писати для МacOS. Безумовно, доведеться дещо вивчити, певні нюанси, але загалом Swift - це двері до всіх яблучних продуктів. 

Ти вже розповів про Swift, але ж ще є ObjectiveC. Розкажи трохи про цю мову.

- Якщо порівнювати цих дві мови, то ObjectiveC це такий собі тато, вже трохи старенький, має свої болячки та багато відпочиває. Swift новіший, постійно удосконалюється, має простий синтаксис, більш автоматизований та оптимізований, підтримується всюди. Для себе я однозначно обираю Swift.

Ми підготували базовий перелік навичок, які повинен мати іOS девелопер, я тобі їх зараз зачитаю і тобі потрібно або підтвердити, або спростувати. Перше - тестування додатків.

- У будь-якому випадку це потрібно і корисно, оскільки ми як розробники робимо невеличкий тест якоїсь фічі, чи все гаразд, чи вона взагалі працює, а вже більш грунтовним тестуванням займаються тестувальники. Їх завдання грубо кажучи “зламати” те, що ми написали, щоб цього не сталося на етапі проду. Знання поверхневого тесту необхідне.

Друге - розв’язати проблеми із завантаженням програмного забезпечення у AppStore.

- Це теж обов’язково. Фактично це потрібно робити під час першого завантаження апки, оскільки AppStore - вибаливий дядько і кожна апка повинна дотримуватись вимог. І дуже часто буває, що AppStore не завантажує апку через невелику помилку і потрібно це поправити та повторно завантажувати. 

Третє - коли з’являється додаток на AppStore, користувачі починають його завантажувати та залишати відгуки. Чи входить до обов’язків іOS розробника поправляти функціонал апки згідно з побажаннями користувачів?

- Подібні речі вирішує проектний менеджер. 

Четверте - чи входить в обов’язки іOS девелопера написання технічних документів вже створених софтів?

- Написання технічних документів - це дуже важлива штука, але її мало хто дотримується. Все просто - це не надто цікаве заняття. Якби мені дали вибір - написати технічну документацію чи нову фічу, я б точно обрав друге. Втім, інколи доводиться писати технічну документацію, роблю я це не часто, оскільки дотримуюсь такої штуки, як self-describing code. Тобто, щоб людина, котра побачить мій код, могла зрозуміти, що там взагалі таке. 

Розкажи, яка середня зарплата у Junior, Middle, Senior по Україні?

- Це залежить від компанії та міста, але в середньому, якщо джун має 1+ досвіду, то це 1000-1500, мідл 1500-2500, а сініор 2500+.

Чи пишеш ти тести для додатків?

- На даний момент не пишу, але у департменті мають відбутися зміни і всі розробники повинні будуть писати тести для додатків. Тому у майбутньому я цим займусь.

Розкажи про найкрутішу фічу, яку ти коли-небудь робив?

- Найкрутішою для мене з точки зору складності та цікавості є face-scanner. Камера сканує обличчя та визначає тиск, пульс, стан шкіри та визначає наскільки ти здоровий. 

Де навчатися на іOS девелопера?

- В університеті ще нічого не чули про Swift. Тому своє безпосереднє навчання я розпочав на спеціалізованих курсах. Курси - це крута штука, оскільки у випадку проблеми чи запитань ти можеш одразу до когось звернутися. На останніх курсах я так і не довчився, бо пішов на свою першу роботу у якості іOS розробника. Загалом, я пройшов 2 курси, один тривалістю 6 місяців, інший - 4 місяці. 

Які риси характеру допомагають бути крутим девелопером (не обов’язково іOS)?

- Ну, перша риса, яка є у мене і неабияк допомагає у роботі - впертість. Ось буває така ситуація, коли щось не виходить і тобі треба знайти в собі сили відшукати рішення. Або під час пошуку першої роботи у ІТ. Друге - послідовність. Якщо вже взявся за одну таску, то потрібно довести її до кінця, я б не радив “перескакувати” з одного завдання на інше, це заважає. Третє - гнучкість. Неможливо застосовувати одні і ті рішення на всіх проектах, потрібно вміти розширювати та обирати. 

А які риси можуть навпаки заважати?

- Розсіяність. Потрібно бути сконцентрованим, тому уважність необхідно прокачувати. І ще - не поспішайте. 

Чи швидко знайшов першу роботу на іOS і як довго там пропрацював?

- Впринципі, я не довго шукав свою першу роботу, пропрацював приблизно 7 місяців. То була продуктова компанія, а я хотів різноманіття, тому далі рухався у аутсорс. 

Що зробити, щоб отримати першу роботу джуну?

- Не потрібно хвилюватися та боятися задавати питання. Навіть, якщо вони вам здаються дуже простим. Я і сам вже менторив джунів і можу сказати, що ніхто і ніколи не сміявся з “простих” запитань, адже всі ми там були. Краще запитати і дізнатися точно, а не лише здогадуватися.

Якби Джобс і Возняк не створили Apple, яку б ти тоді професію обрав?

- Окей, давай я тоді роозповім, чому я обрав саме програмування. У мене ще з дитинства була любов до різної техніки, моя мама працювала програмісткою. У 5 класі моя класна керівниця роздала нам листочки і попросила написати там, ким ми хочемо стати після школи. Я написав, що хочу стати програмістом. У 11 класі, якраз перед іспитами, нам роздали ті листочки і я ще раз переконався, що я на правильному шляху. То ж,  якби не Apple, то я б рухався в бік Machine Learning, Data Science, Back-end. Але це було б однозначно програмування.

Дай пораду тим, хто лише починає свою кар’єру як іOS девелопер.

- Не бійтесь отримати відмову на співбесіді. Це зі всіма трапляється, не потрібно відмовлятися від своєї мрії після першої ж невдачі. Пробуйте самостійно писати код ще до того, як потрапите на співбесіду, щоб показати роботодавцю, що ви можете. Дорога не легка, але вона того вартує!


Теги: ios робота
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все